Grossman Jan - Životopis

 byl český divadelní režisér, literární a divadelní kritik.
Psát začal již během středoškolských studií, v průběhu druhé světové války byl členem Hnutí za svobodu. Po válce studoval na filosofické fakultě Univerzity Karlovy srovnávací dějiny literatury a estetiku. V roce 1948 neprochází při prověrkách a je ze studií vyloučen.
Roku 1946 se stal lektorem činohry Národního divadla, poté působil do roku 1953 jako dramaturg státního divadla v Brně. Poté se stal dramaturgem v Burianově "Déčku". Dramturgem v tomto armádním divadle byl do roku 1956, kdy se stal redaktorem v nakladatelství Československý spisovatel.
Roku 1959 se vrátil k divadlu z trochu jiné strany a stal se dramaturgem Laterny magiky, kterým byl až do jejího zákazu (roku 1961). V roce 1961 se stal uměleckým vedoucím činohry v Divadle Na zábradlí, kterým byl až do roku 1968. Po příchodu okupačních vojsk v roce 1968 musí z Divadla Na zábradlí odejít. Režíruje v zahraničí (Holandsko, Západní Německo, Švýcarsko a Rakousko). Roku 1975 (kdy je mu definitivně sebrán pas) je odsunut z Prahy na tzv. oblast. Režíruje v Západočeském divadle v Chebu a pohostinsky i v dalších oblastních divadlech. V roce 1980 přichází do Divadla Vítězného února v Hradci Králové. Poté se vrací do Prahy a režíruje nejprve v Divadle Stanislava Kostky Neumanna v Libni a v roce 1989 se vrací do Divadla Na zábradlí.
Vytvořil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Grossman Jan'
Dnes je 19.03.2024
Před 88 lety se narodil(a) Goldberg Leonard S.
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno