Přidal Antonín - Životopis

Prof. PhDr. Antonín Přidal (* 13. října 1935 Prostějov) je český překladatel z angličtiny, španělštiny a francouzštiny, spisovatel, publicista a vysokoškolský pedagog.
Antonín Přidal navštěvoval gymnázium v Uherském Hradišti. Po maturitě studoval v letech 1953 až 1958 anglistiku a hispanistiku na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V roce 1982 získal titul PhDr. Spolupracoval s Českým rozhlasem v Brně (1960–1970) a působil jako dramaturg ve Filmovém studiu Barrandov (1990–1991). Nyní působí na Divadelní fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (od roku 1991 jako docent a od roku 1993 jako profesor), kde vede ateliér rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky. V roce 2007 byla Antonínu Přidalovi udělena Státní cena za překladatelské dílo. Svými překlady přiblížil českým čtenářům anglicky a španělsky psanou poezii a drama. Přeložil také řadu významných prozaických děl moderní anglické a americké literatury. Překládané knihy obvykle obohacuje obsáhlými komentáři. Známý je zejména jeho překlad knihy Leo Rostena Pan Kaplan má stále třídu rád (v originále O Kaplan! My Kaplan! , česky Praha, Odeon 1987; Praha, Odeon 1988; Praha, Nakladatelství Lidové noviny 1995).
 Autor tří básnických sbírek a řady divadelních, televizních a rozhlasových her, donedávna autor a moderátor televizních pořadů Klub NetopýrZ očí do očí. Překládá anglické, americké a španělské spisovatele (W. Shakespeare, F. G. Lorca, R.  Lowell, J. Heller. , J. Updike, I.  B.  Singer, L. Rosten, E. Lear aj. ). V roce 2002 vydal soubor krátkých próz Některé tváře, některé hlasy.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + listy.cz

'Životopis autora Přidal Antonín'
Dnes je 25.04.2024
Den 64. výročí úmrtí Martínek Vojtěch
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno