Abraham Daniel - Životopis

Americký autor fantastiky, celým jménem Daniel James Abraham, narodil se 14. listopadu 1969 v Albuqerque ve státu Nové Mexiko. V roce 1996 dokončil bakalářská studia biologie a poté strávil pár měsíců v New Yorku jako knihkupec. Po návratu do Nového Mexika se deset let živil prací v technické podpoře a dnes je spisovatelem z povolání. Do fantastiky vstoupil povídkou Mixing Rebecca (1996) v malonákladovém magazínu The Silver Web editorky Ann Kennedyové, nyní VanderMeerové. Dodnes vydal přes dvacet kratších prací, nejčastěji v magazínu Asimov's SF. Pozornost vzbudil především těmi posledními, zejména pak hororovou Flat Diane (2004), za kterou získal Cenu mezinárodní hororové společnosti a nominaci na cenu Nebula. Za zmínku však stojí i další povídky, žánrově se pohybující od hororu až po kyberpunk: The Amicable Divorce (2003), Leviathan Wept (2004), na ceny Hugo a World Fantasy Award nominovaná The Cambist and Lord Iron: A Fairytale of Economics (2007) či The Curandero and the Swede: a Tale from the 1001 American Nights (2009).
     Občas bývá přirovnáván k Georgi R. R. Martinovi, a není divu, mají mnoho společného. Podobně jako Martin dává i Abraham v povídkové tvorbě přednost hororu a science fiction, ovšem v současnosti publikuje ambiciózní fantasy romány. Poprvé se osobně setkali při práci na přípravě k udílení cen Nebula, poté byl Martin instruktorem na autorském semináři Clarion, kterého se Abraham v roce 1998 zúčastnil. Později byl Abraham přizván ke spolupráci na Martinově projektu Wild Cards a také dokončil novelu Shadow Twin (2004), kterou Martin rozepsal ve spolupráci s Gardnerem Dozoisem. Osvědčené autorské trio se podílelo rovněž na vzniku románu Hunter's Run (2009), což je příběh o dlouhém útěku a hledání vytoužené svobody a volnosti.
     Pro svůj románový debut si Abraham vcelku překvapivě zvolil žánr fantasy. Důvodem byl pocit přetlaku na trhu se science fiction, kam v poslední době čím dál častěji vstupují také zavedení mainstreamoví autoři. V úvodní části fantasy tetralogie Kvartet vysoké ceny: A Shadow in Summer (2006), A Betrayal in Winter (2007), An Autumn War (2008) a The Price of Spring (2009) popisuje snahu mocné Galtské říše podrobit si okolní země, včetně městských států, které jako střediska kultury, obchodu a civilizace chrání k životu přivolaní a spoutaní ‚andat‘, přízraky určené k rozmanité práci. Dlouho hledanou slabinou má být básník z města Saraykeht, pokud se ho podaří odstranit, potom jím spoutaný duch unikne a celé město padne. Tajný plán vyslechne čirou náhodou Otah, prostý dělník, jenž záhy zjišťuje, že na něm závisí osud obyvatel skvostné metropole. Válka nabírá na síle, až zcela vyčerpána a po velkých obětech na obou stranách utichá. V následujícím čase sledujeme úsilí o návrat ke starému životu, která se střetává s touhou po zcela novém uspořádání, jež by do budoucna zabránilo dalšímu krveprolití. Série ve zvolna plynoucím ději představuje důmyslný systém magie, politické machinace, bohaté a exotické popisy prostředí a umně vytvořené postavy, které nejsou ani dobré, ani zlé, stárnou a mění se spolu s měnícím se okolím.
     Předchozí sérii nelze i přes její náležitost k žánru fantasy označit za komerční dílo. Ovšem ani těm se Abraham nevyhýbá. Pod pseudonymem M. L. N. Hanover začal publikovat sérii městských fantasy The Black Sun's Daughter: Unclean Spirits (2008) a Darker Angels (2009), jejíž hrdinka Jayné získá v dědictví po strýci pohádkové bohatství a s ním i povinnost využít ho v boji proti zlovolným silám nadpřirozena. Jak je vidět, dílo Daniela Abrahama je mnohotvárné, a jako autor, jenž se dokázal prosadit nejen na náročném trhu s kratšími pracemi, ale i v tvrdé konkurenci panující na trhu s fantasy romány, je rozhodně hodný pozornosti, zvláště když se máme na co těšit i do budoucna.
Vytvořil: janajau
Zdroj: Daemon.cz

'Životopis autora Abraham Daniel'
Dnes je 28.03.2024
Před 125 lety se narodil(a) Konrád Karel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno