Meyrink Gustav - Životopis

Gustav Meyrink, původně Gustav Meyer (19. ledna 1868, Vídeň – 4. prosince 1932, Starnberg) byl německy píšící spisovatel ovlivněný atmosférou staré Prahy, především pak pražského ghetta.
Narodil se ve Vídni jako nemanželský syn würtemberského ministra Karl von Varnbüler a bavorské dvorní herečky Marie Meyerové. Od roku 1884 žil v Praze, kde si z peněz odkázaných otcem otevřel bankovní dům. Scházel se s mladou generací pražských a německých umělců – novoromantiků. Roku 1891 spoluzaložil a předsedal lóži „U Modré hvězdy“ jejímiž členy následně byli například Karel Weinfurter, Julius Zeyer a Emanuel z Lešehradu. Zajímal se o východní vědy, okultismus a historii tajných spolků, řádů a společenství. Roku 1904 pod vlivem nenávisti měštáků a policejního šikanování, zapříčeněné křivým nařčením z bankovního podvodu a také jeho povídkami plnými ironie, antimilitarismu a tajuplna, opustil Prahu natrvalo. Po zastávkách ve Vídni, Mnichově a Montreux se usadil a do konce svého života žil ve Starnbergu v Německu.
Psal fejetony, přispíval do okultistických sborníků, překládal Charlese Dickense a byl spoluautorem několika divadelních her. V jeho díle dominuje vliv staré Prahy, který později zúročil ve svých nejznámějších románech.
 Skutečnou proslulost získal Meyrink až vydáním svého prvního „staropražského románu" Golem (od roku 1913), který se stal opravdovým bestsellerem. Během 1. světové války vyšla i Zelená tvář (1916) a Valpuržina noc (1917. Ovšem jako nepřítel šovinismu a militarismu se pak Meyrink stal obětí rozsáhlé kampaně, vedoucí až ke konfiskaci jeho děl německými úřady.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Meyrink Gustav'
Dnes je 28.03.2024
Před 125 lety se narodil(a) Konrád Karel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno