Simmel Johannes Mario - Životopis

Johannes Mario Simmel byl slavný rakouský prozaik, dramatik a scénárista.

Johannes Mario Simmel prožil své dětství v Rakousku a Anglii
Po válce působil jako tlumočník americké vojenské správy v Anglii, později se věnoval novinářské profesi - byl redaktorem různých novin ve Vídni a Mnichově. Od padesátých let žije ve Starnbergu v Bavorsku.

Už svým prvním románem „Mich wundert, dass ich so fröhlich bin“ z roku 1948, se zařadil mezi nejčtenější německy píšící spisovatele. Od té doby vydal téměř tři desítky „brilantních“ univerzálních románů, jak je nazvala literární kritika v nichž se osvědčil jako poutavý vypravěč, jako společenský a
mravní kritik své doby, jako zasvěcený znalec nejrůznějších společenských a sociálních prostředí, která věrně a bez zábran popisuje.

Jeho společensky – kritické romány z období 50. – 60. let 20. století byly přeloženy do 26 jazyků, vydány v 35 zemích v celkovém nákladu zhruba 72 miliónů výtisků. Většina jeho děl se dočkala i filmové podoby.

Je členem rakouského PEN klubu, PEN – Centra SRN a Authors Guild of America. V roce 1991 obdržel Johannes Mario Simmel za humanistické poslání svých knih velkou literární cenu Award of Excelence udělované Society of Writers v New Yorku. Je nositelem Rakouského čestného kříže pro vědu a umění 1
. třídy a medaile Hermann – Kestena PEN – Centra SRN za zvláštní zásluhy o pronásledované autory.

Mezi jeho nejvýznamnější knihy patří: Aféra Niny B. , Všichni lidé bratry jsou, Láska je jen slovo, A s klauny přišly slzy, Svůj kalich hořkosti.

V jeho knihách se nejčastěji objevují postavy, které někomu líčí svůj život
. Hlavní hrdinové se postupem času mění a také jejich názory a myšlení, stanou se lepšími lidmi a většinou se zde
promítají jejich zážitky z 2. Světové války. Většina jeho děl je založena na skutečné události, jen jména jsou smyšlená.

 
Vytvořil: Tomcek
Upravil: java, janajau
Zdroj: www.spisovatele.cz

'Životopis autora Simmel Johannes Mario'
Dnes je 28.03.2024
Před 83 lety se narodil(a) Masson Jeffery Moussaieff
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno