Giono Jean - Životopis

Jean Giono [ʒɑ̃ ʒjɔnɔ]  byl francouzský spisovatel, jehož románové dílo se zabývalo vesnickým životem v Provence. Jean Giono je literárně nezařaditelný, celý svůj tvůrčí život se pohyboval na okraji literární tvorby ostatních autorů. Přesto udržoval přátelství např. s André Gidem, André Bretonem či Albertem Camusem.
Jean Giono se narodil v malém provensálském městě Manosque na jihovýchodě Francie, které až do své smrti roku 1970 prakticky neopustil. Přesto jeho dílo, které již od dvacátých let vzbuzovalo značnou pozornost, nedostalo nálepku „regionalismu".
Hrdiny prvních Gionových knih jako by nebyli lidé, ale příroda: země, řeka, hory. Ve třicátých letech vytvořil řadu románů, v nichž zaznívá oslava venkovského člověka, žijícího zcela instinktivně v souladu s přírodními zákony. Jeho práce byly záhy překládány i u nás.
Za druhé světové války a po jejím skončení nastává v Gionově tvorbě zásadní obrat jak v tematice, tak ve stylu. Autor upírá svou pozornost k člověku a jeho osudům, zejména tzv. „cyklem Husara", v němž nezapře inspiraci svým milovaných Stendhalem. Za svůj nekompromisní pacifismus byl dvakrát vězněn (1939 a 1944).
Próza Muž, který sázel stromy z roku 1953 jako by byla návratem k původní Gionově fascinaci prostým člověkem a jeho dokonalým splynutím s přírodou.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + daemon.cz

'Životopis autora Giono Jean'
Dnes je 19.04.2024
Před 92 lety se narodil(a) Med Jaroslav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno