Brontëová Anne - Životopis

Anne Brontëová se narodila v Thorntonu v Yorkshire poblíž Bradfordu v rodině kněze Patricka Brontëho jako poslední z jeho šesti dětí. Její dvě starší, Charlotte a Emily, byly také spisovatelky, bratr Patrick Branwell Brontë byl malíř a básník. Matka jí zemřela na rakovinu rok po jejím narození, další dvě z jejích starších sester, Maria a Elizabeth zemřely roku 1825 na tuberkulózu, kterou dostali během svého pobytu na dívčí škole Clergy Daughters' boarding school v Cowan Bridge v Lancashire. Tato úmrtí blízkých členů její rodiny měla pak nesporný vliv na její literární tvorbu.
Anne navštevovala školu Miss Wooler's school v Huddersfield a v letech 1839-1845 pracovala jako guvernantka. Svů volný čas věnovala psaní, se kterým začala již v dětství společně se svými dvěma sestrami Charlottou a Emily a jejichž společná sbírka básní vyšla pod pseudonymem roku 1846. Následující rok Anne dokončila román Agnes Greyová, o který však (na rozdíl od knih jejích sester) neměli nakladatelé zájem a který nakonec vyšel jako třetí svazek souboru, v němž první díly dva tvořil román její sestry Emily Na větrné hůrce.
Když roku 1848 zemřel její bratr Patrick Branwell, který byl slaboch a zničil si život hazardem a alkoholem, otřásla tato událost jejím zdravím i zdravím její sestry Emily tak, že jej o mnoho nepřežily (Emily zemřela ještě téhož roku v prosinci). Anne ještě stačila vydat svůj druhý a poslední román Nájemnice z Wildfell Hall (česky jako Dvojí život Heleny Grahamové), ve kterém, inspirována tragickým osudem vlastního bratra, zachytila problémy manželského soužití a alkoholismu, a následující rok umírá ve Scarborough, kam se odjela léčit tuberkulózu a zde je také pochována.
Vytvořil: Kaylee
Upravil: java
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Brontëová Anne'
Dnes je 29.03.2024
Před 54 lety se narodil(a) Turek Václav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno