Kornel ze Všehrd Viktorin - Životopis

Viktorin Kornel ze Všehrd (1460, Chrudim – 21. září 1520, Praha), spisovatel, právník, univerzitní mistr (1483), od roku 1484 děkan Karlovy univerzity.
Pocházel od Chrudimi. Původem byl měšťan, ale byl povýšen do šlechtického stavu. Formuloval program českého humanismu.
Po studiích na pražské artistické fakultě získal v roce 1483 titul mistra a začal přednášet na univerzitě, v roce 1484 se stal děkanem pražské univerzity.
Roku 1487 univerzitu opustil a přijal místo úředníka u zemských desek, zde studoval české právo. Stal se váženou osobností, i jako právník byl velmi známý. Roku 1492 byl povýšen do šlechtického stavu (ze Všehrd).
Roku 1493 stal se místopísařem zemských desek, čímž se dostal do vedení tohoto úřadu (místo písaře bylo neobsazeno).
Přátelil se s Bohuslavem Hasištejnským z Lobkovic, později se z ním však rozešel pro různé názory na náboženství. Kornel byl stoupencen Jednoty bratrské a po rozchodu s Hasištejnským začal psát česky. Začal překládat antické texty, ale těžistě jeho práce tkví v v právnickém díle Knihy devatery: O právěch, o súdach i dskách země české, k němuž čerpal především ze Zemských desek. Toto se mu stalo osudným, neboť jakmile šlechta zjistila, že Kornel chce zapsat a zveřejnit některé nálezy ze Zemských desek, o jejichž zrušení šlechta usilovala, tak přiměla krále Vladislava Jagelonského k odvolání Kornela z vedení Zemských desek a roku 1497 byl tohoto úřadu zbaven. Kornel však již měl dostatek materiálů a svou knihu dokončil o dva roky později.
Zemřel v Praze v roce 1520 na mor.

Dílo
Psal latinsky i česky. Snažil se o vypracování češtiny na úroveň latiny, proto překládal některá latinská díla.

Knihy o napravení padlého – jedná se o překlad, autorem je Jan Zlatoústý. V předmluvě vytyčil program humanistů. Mimo jiné v něm je požadavek, aby český vzdělanec nepracoval v oblastní literatuře (tj. literatuře psané česky).
Knihy devatery: O právěch, o súdach i dskách země české – právnické dílo, je zde rozebírán zápas šlechty s měšťany – autor se staví na stranu měšťanů. Dílo bylo dokončeno roku 1499, o rok později (1500) vyšlo Vladislavské nařízení, které podpořilo šlechtu. Po vydání tohoto nařízení odešel Viktorin Kornel ze Všehrd z politiky. I v tomto díle se snažil dosáhnout jazykové dokonalosti.
Vytvořil: ota61
Zdroj: Wikipedie

'Životopis autora Kornel ze Všehrd Viktorin'
Dnes je 29.03.2024
Den 14. výročí úmrtí Pešat Zdeněk
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno