Akvinský Tomáš - Životopis

Svatý Tomáš Akvinský (dominikán) (1225/1226 –7. března 1274), latinsky Thomas Aquinas, označovaný jako Aquinatus, Aquinata nebo jen Tomáš, byl katolický filosof a teolog scholastické tradice. Jeho práce znamenala vrchol scholastiky. V římskokatolické církvi platí Tomáš za jednu z největších teologických autorit. Je jeden ze třiceti tří učitelů církve, na kterého byl povýšen papežem Piem V. roku 1567. Za svatého byl prohlášen roku 1323. Z jeho názorů vychází významné filosofické a teologické směry označované po něm jako tomismus a novotomismus. Jeho nejvýznamnějším dílem je rozsáhlá Summa theologická. Kromě teologických spisů napsal i pět náboženských hymnů oslavujících Nejsvětější svátost, například Adoro te devote (Klaním se ti vroucně), Pange, lingua (Chvalte, ústa) nebo sekvenci Lauda, Sion, Salvatorem (Sióne chval Spasitele).

Tomáš pocházel ze starého italského šlechtického rodu, stal se členem dominikánského řádu. Studia absolvoval jednak v Neapoli a Kolíně nad Rýnem, kde byl v kontaktu s významným dominikánským teologem Albertem Velikým, a jednak na univerzitě v Paříži, kde pak vyučoval teologii.
Tomášova filosofie vychází z teologické interpretace Aristotelova díla. Významně ovlivněna byla též neoplatónismem.
Zemřel při své cestě na druhý lyonský koncil. Byl pochován v klášteře Fossanova a později jeho ostatky přeneseny do Toulouse Roku 1323 byl prohlášen za svatého a v 16. století za učitele církve.

Vytvořil: janajau
Upravil: jesen.cz
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Akvinský Tomáš'
Dnes je 20.04.2024
Před 69 lety se narodil(a) Bezouška Martin
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno