Pelcl František Martin - Životopis

František Martin Pelcl, též Pelzel, (11. listopadu 1734 Rychnov nad Kněžnou – 24. února 1801 Praha) byl český spisovatel, historik a filolog.
Studoval v jezuitské škole, poté studoval v Praze filosofii, teologii a práva. Roku 1757 odešel studovat do Vídně, kde studoval estetiku a historii. V letech (1761–1769) byl vychovatelem hrabat ze Šternberka, poté působil jako vychovatel u Nosticů. Od roku 1773 vyučoval češtinu a dějepis ve Vídni. Roku 1793 se stal prvním profesorem češtiny na tehdy nově založené katedře české řeči a literatury na pražské univerzitě.
Přátelství jej pojilo k dalším významným osvícencům, např. Josefu Dobrovskému nebo V. M. Kramériovi, s oběma také spolupracoval.
Jeho jméno nese gymnázium v Rychnově nad Kněžnou – Gymnázium F. M. Pelcla.
Dílo

Kurzegefasste Geschichte der Böhmen von den ältesten bis auf die itzigen Zeiten – prakticky se jedná o poznámky k výkladu u Nosticů. V té době nejúspěšnější studie k českých dějinám.
Edice Scriptores rerum bohemicarum (1783-1784) spolu s Dobrovským; edice obsahovala nejdůležitější narativní prameny k českým dějinám (především Kosmovu kroniku).
Kaiser Karl der Vierte, König in Böhmen – dvousvazkové dílo o Karlu IV.
Nová kronika česká – čtyřdílná, začíná rokem 1434. Stala se vzorem pro mnoho národních buditelů a díky užití češtiny zpřístupnila výsledky bádání o českých dějinách široké vrstvě čtenářů.

Dále napsal celou řadu knih (vesměs v němčině), většinou se zabývá českou historií nebo řečí.
Vydal i několik knih, které dříve nemohly být vydány, např. Balbínovu Rozpravu na obranu jazyka slovanského, zvláště pak českého (1775, větší část nákladu však byla cenzurou zabavena a Pelcl potrestán třídenním vězením).

Vytvořil: ota61

'Životopis autora Pelcl František Martin'
Dnes je 29.03.2024
Před 81 lety se narodil(a) Idle Eric
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno