Rubeš František Jaromír - Životopis

František Jaromír Rubeš (16. ledna 1814, Čížkov u Pelhřimova 10. srpna 1853, Skuteč) byl právník, prozaik, autor humoresek, deklamovánek, divadelní hry, spoluzakladatel humoristického sborníku Paleček.
František Jaromír Rubeš pocházel se sedmi dětí sládka malého pivovaru V Čížkově. Po smrti otce se s matkou přestěhovali do Kolína. Gymnázium vystudoval v Německém Brodě. Poté odešel do Prahy, kde začal studovat filozofii, a po dvou letech vstoupil do semináře. Příprava na kněžství mu však nevyhovovala, a tak se po odchodu stal vychovatelem, nejprve v Nové Bystřici a pak v Praze. Při tomto povolání studoval práva. Po jejich absolvování (v roce 1847) odešel jako syndikus do Načeradce (v bouřlivém revolučním roce 1848 ukrýval ve svém bytě v Nečeradské radnici J. V. Friče, stíhaného rakouskými policejními úřady). V roce 1850 se stal auskultantem zemského soudu v Kutné Hoře a koncem roku 1851 byl jmenován adjunktem ve Skutči.
Svůj veřejný literární debut si odbyl v roce 1834 v Českých Květech. Spolu s přáteli Hajnišem a Filípkem založili humoristický časopis Paleček, který se stal základem Rubešovy tvorby, především jeho Deklamovánek. Jeho díla byla kritikou přijímána velmi dobře. Současníci jej nazývali českým Dickensem. Jeho nejslavnější dílo Pan Amanuensis na venku, aneb putování za novelou, se dočkalo zatím dvanácti vydání.
Už od roku 1851 trpěl zřejmě dědičnou plicní chorobou. Zemřel ve Skutči 10. srpna 1853 ve věku devětatřiceti let. - Pamětní desky věnované památce Františka Jaromíra Rubeše lze najít v Nečeradci, Kolíně a Skutči.
Dílo

Deklamovánky
Deklamovánky a písně
Dlouhá předmluva ku krátké povídce
Dvě pověsti
Harfenice
Humoresky
Humoristické novely
Novely a humoresky
Ostří hoši
Paleček, milownjk žertu a prawdy
Pan Amanuensis na venku aneb putování za novelou
Povídky, pověsti a obrazy ze života
Stoletý kalendář
Tři humoresky
Veselá předmluva k smutné povídce o jistém nešťastném bačkoráři, z něhož si nepříznivý osud ke vší jeho bídě naposledy ještě blázna udělal, ale přece to zas trochu napravil
Vrabec a kůň

Vytvořil: ota61
Zdroj: Wikipedie

'Životopis autora Rubeš František Jaromír'
Dnes je 25.04.2024
Před 73 lety se narodil(a) Merta Zdeněk
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno