Merta Zdeněk - Životopis

     Zdenek Merta (*1951) je respektovaným skladatelem a producentem hudebního divadla. Napsal několik desítek filmových a televizních partitur, mnoho písní, dva balety a opery, několik muzikálů i symfonických skladeb. Příležitostně publikuje v různých periodikách, povídkovým souborem  "Pražská svatba" se však poprvé představuje knižně.
 
Varhany a dirigování vystudoval na Státní konzervatoři v Praze. Vzdělání si rozšířil na Hudební fakultě Akademie múzických umění. Na zkušenou jel i do Británie nebo do Spojených států. Jako klávesista nastoupil Zdeněk Merta v roce 1970 do Divadla Semafor. Kapelu Kardinálové vedl o dvě sezóny později.
Výrazněji na sebe upozornil Hastrmanem tatrmanem v podání zpěváka Ronyho Martona. Kromě dvou baletů napsal i muzikály Sny noci svatojánské, Bastard nebo Peklo. Za Babylon a Svět plný andělů byl skladatel Zdeněk Merta nominován na cenu Alfréda Radoka. V Městském divadle Brno pak odhalil šansonovou Nahou múzu.
 
Hudbou doplňuje i představení Casanova od režiséra Juraje Jakubiska. Mertovu operu La Roulette uvádí Státní opera v Praze. V ruském Petrohradě byla uvedena jeho skladba Via Lucis i symfonie Saint Petersburg. Krom toho učí skladbu na Státní konzervatoři.
 
Vytvořil: ota61
Upravil: Felix
Zdroj: celebwiki.cz

'Životopis autora Merta Zdeněk'
Dnes je 29.03.2024
Před 109 lety se narodil(a) Freiwillig František
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno