Spáčil Jindřich - Životopis

Známý spisovatel, žurnalista, učitel a muzejník. Jeho otec, zaměstnaný jako hajný, osobní myslivec a posléze komorník knížete Thuna a správce zámku, dostal spolu s manželkou v tomto zámku byt. Neopakovatelná atmosféra života na zámku formovala jeho zájem o minulost a historii.
V době první světové války studoval Jindřich Spáčil v Praze na učitele. Sám byl v roce 1916 vtažen do války a bojoval jako pěšák pětadvacátého regimentu. Nesmyslnost válečného běsnění odsuzoval celý život. V té době napsal svou první povídku Kvasice v dávnověku. Po válce se vrátil do rodných Kvasic a zahájil zde svou učitelskou praxi. Jako člen československé sociální demokracie pořádal přednášky, divadelní představení, výstavu starožitností, tábory, pracoval v Sokole a v osvětové komisi. Poté byl překládán na různé školy v okolí. V roce 1928 se dostal do Kroměříže a působil zde jako učitel dějepisu a češtiny ve škole pro ženská povolání, stal se jejím ředitelem a byl jím až do roku 1951, kdy byla škola zrušena. Poté učil na jiných kroměřížských školách.
Láska k historii a rodnému kraji ho na počátku 20. let přivedla k tvorbě literární. Napsal desítky článků např. do Lidových novin, Nivy, Hané, Obzoru a mnoha dalších. Jako učitel měl velmi blízko k dětem a rád pro ně tvořil. Nejraději zpracovával náměty z Hané.
Vytvořil: ota61
Upravil: ota61, pan.Kchiu

'Životopis autora Spáčil Jindřich'
Dnes je 20.04.2024
Před 90 lety se narodil(a) Guljakovskij Jevgenij
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno