Doleček Rajko - Životopis

Prof. MUDr. RAJKO DOLEČEK, DrCs.
Byly doby, kdy Rajko Dolečka ( 83), lékaře-endokrinologa a později obezitologa, znal v Československu každý. Hlavně díky jeho pořadu Nebezpečný svět kalorií. Když začal z ostravského televizního studia Na Bobrovníku v roce 1965  svůj pořad vysílat, ulice se vyprázdnily a národ zasedl k obrazovkám. A s nadváhou svých spoluobčanů bojuje Doleček dodnes.
Rajko Doleček se narodil v Praze (1925). Od roku 1926 žil s rodiči v Bělehradě. Jeho otec zastupoval v Jugoslávii československý koncern ČKD. Otec byl Čech, matka Srbka z Bosny.
Obecnou školu, gymnázium a dva semestry lékařské fakulty a bsolvoval v Bělehradě.
Promoval na Karlově univerzitě (1950).
Docentem je od roku 1965, doktorem věd od roku 1970, profesorem od 1993.
Dosud pracuje. Je internista-endokrinolog.
Byl vždy bezpartijní.
Doma i v zahraničí publikoval 215 odborných prací, z toho 11 monografií (dvě v USA v roce 1969 a 1990).
Přednášel na mnoha univerzitách a na mnoha kongresech a konferencích po celém světě.
Známé jsou jeho publicistické televizní seriály o obezitě (Nebezpečný svět kalorií), hormonech, cukrovce a nemocech cicilizace…
V roce 1976 získal nejvyšší ocenění Československé televize „Zlatého krokodýla”.
Napsal několik knih na téma zdravotnic­ké osvěty, tři knihy beletrie, množství článků pro různé časopisy, mnohokrát přednášel v rozhlase i v televizi.
Po rozbití Jugoslávie (1991) a během občansko-et nicko-náboženské války v Jugoslávii (v Chorvatsku, Slovinsku, Bosně a Hercegovině, nyní i v Kosovu), se věnuje boji s dezinformacemi zahraničních (zá­padních) i domácích státníků a médií zaměřených proti srbskému národu.
V roce 1992 vydal brožuru „Jihoslovanští bratři Srbové, Chorvati a Muslimové”. Vystu­poval v rozhlase, televizi i tisku, na četných přednáškách, pokud mu to bylo dovoleno.
K stému výročí Zolova „ŽALUJI” vy­šla v dubnu 1998 v Bělehradě jeho kniha OPTUŽUJEM” (Žaluji), s kritickými poznámkami k roli Evropské unie, NATO a USA v Jugoslávii, a o podvodech na Kosovu. Vyšla dvě vydání v srbštině, tři v češtině a tři v angličtině (l ACUSE! ) v lé­tech 1998 až 2001. Druhá a třetí vydání byla značně rozšířena. Jeho „Necenzuro­vané obrazy z dějin jihoslovanských bratrů” vyšly v r. 2007 (440 str. ). Nyní vycházejí jeho „Necenzurované obrazy z dějin Kosova a Metohije II. ”.
V roce 1993 založil s několika přáteli Českou nadaci přátel Srbů a Černohorců, v rámci které organizoval zásilky léků a jiných potřeb do Republiky Srbské v BaH, do Jugoslávie. Za krutých a nespravedlivých sankcí opakovaně navštívil se svojí ženou Dobrou, která byla vždy jeho ochráncem a oporou, Jugoslávii i Republiku Srbskou. Vystupoval tam opakovaně v rozhlase, TV, denním tisku. Po zločineckém bombardování organizací NATO (1999) navštívil řadu bombardovaných měst. Je nositelem nejvyššího vyznamenání Srbské pravoslavné církve, řádu sv. Sávy l. („za snahu objektivně tlumočit nejnovější všesrbskou tragédii”), vlastní vysoký řád Njegoše Republiky Srbské, je nositelem významné Vukovy ceny Srbska. Za celoživotní dílo dostal v roce 2006 prestižní cenu literárně-kulturního časopisu „Zbilja”. Je členem Českého svazu bojovníků za svobodu (účast v zahraničním odboji v Srbsku).
Vytvořil: ota61
Upravil: janajau
Zdroj: tv-news.cz

'Životopis autora Doleček Rajko'
Dnes je 29.03.2024
Před 124 lety se narodil(a) Wolker Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno