Osbourne Ozzy - Životopis

Ozzy Osbourne (narozený jako John Michael Osbourne, 3. prosince 1948, Aston, Birmingham) byl zpěvákem legendární heavymetalové kapely Black Sabbath, odkud byl v roce 1979 vyhozen, ale v roce 1997 se do ní na čas vrátil a kapela začala příležitostně vystupovat opět v původní sestavě, kterou tvořili Ozzy, Tony Iommi, Geezer Butler a Bill Ward. Od 80. let 20. století vystupuje sólově, zde je komerčně ještě úspěšnější, než bylo jeho působení ve skupině Black Sabbath. Jedná se o jednoho z nejznámějších, ale také nejkontroverznějších rockových zpěváků současnosti.
Spolu se svou manželkou Sharon každoročně organizuje metalový festival Ozzfest, na kterém hrají spousty Heavy Metalových, Hard Rockových, Death Metalových, Hardcore a Nu Metalových skupin. Ozzy a jeho rodina byli hlavními protagonisty reality show The Osbournes, kterou vysílala MTV. Je podruhé ženatý a má pět dětí - Jessica (naroz. 1972), Louis (naroz. 1975), Aimee (naroz. 1983), Kelly (naroz. 1984), Jack (naroz. 1985).
70. léta
Ozzy vydává první nahrávky s Black Sabbath - píše se rok 1970. Eponymní nahrávka se ten samý rok dočká platinové desky. S Black Sabbath vydává 10 nahrávek. Black Sabbath dodnes po celém světě prodali přes 100 miliónů kusů svých desek.
Black Sabbath podnikli několik celosvětových turné. V roce 1975 vystupují na California Jam před 250 000 fanoušky. V roce 1979 se Ozzy vydává na sólovou dráhu.
 80. léta
Ozzy vydává své první sólové album, vychází v roce 1981 a jmenuje se Blizzard Of Ozz. Album brzy dosáhne čtyřnásobné platinové desky. Během této dekády Ozzy vydá sedm alb, přičemž každého z nich se prodá přes 2 milióny kusů. Na sólové dráze celkem prodá přes 70 miliónů svých desek. V roce 1983 Ozzy koncertuje na pódiu US Festivalu před 250 000 lidmi. V roce 1985 Ozzy vystupuje na legendárním benefičním koncertě Live Aid. V roce 1989 vystupuje na Moskevském mírovém festivalu. Byl to první velký rockový koncert západní hvězdy na území SSSR.
90. léta
Ozzy během deváté dekády vydal pět alb. Každé z nich se stalo multiplatinovým. Koncertuje na nejrůznějších místech celého světa pro milióny svých fanoušků. Všechny jeho vystoupení jsou vždy jistě vyprodána. Ozzy vyhrál v roce 1993 Grammy v kategorii "Best Metal Performance" díky své "I Don´t Want To Change The World"
Ozzy v roce 1996 založili společně s Sharon, svou ženou a manažerkou v jedné osobě, OZZfest, první národní hudební festival věnovaný hard rocku, který měl hledat a představovat nové talenty. Ozzyho vystoupení na tomto festivalu navštívilo 1, 4 miliónu lidí. Ozzfest se koná vždy jednou ročně. Část zisku z OZZfestu Ozzy poukazuje na nejrůznější charitativní účely, mj. na Lifebeat.
Po roce 2000
V roce 2000 se dočkal vlastní hvězdy na pověstném hollywoodském chodníku slávy. Vydal během svého dvacetiletého působení u firmy Epic 12 alb. V roce 2000 obdržel Grammy v kategorii Best Metal Performance jako člen Black Sabbath za skladbu "Iron Man". Téměř milión fanoušků navštívilo pátý ročník Ozzfestu 2000. Ozzy byl společně s Black Sabbath hlavní hvězdou letošního ročníku Ozzfestu. Přes milión fanoušků navštívilo tento vyprodaný 27denní hudební festival.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Osbourne Ozzy'
Dnes je 20.04.2024
Před 61 lety se narodil(a) Tratnik Suzana
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno