Hrdlička Zdeněk - Životopis

- český sinolog, japanolog, vědecký pracovník, diplomat, překladatel a spisovatel
* 12. 7. 1919 Praha, + 22. 3. 1999 Praha
V letech 1945-49 absolvoval Karlovu univerzitu v Praze, kde 1949 získal doktorát filozofie (PhDr. ). V letech 1946-48 navštěvoval Harvard University Graduate School v USA. Roku 1945 se stal jedním ze zakladatelů populárně-vědeckého orientalistického časopisu Nový Orient.
V letech 1951-54 působil jako kulturní přidělenec v Pekingu. Jako pracovník diplomatické služby poté dlouhodobě pobýval v Japonsku (1957-61), 1964-69 byl čs. velvyslancem v Tokiu. V letech 1970-76 byl zaměstnán v Orientálním ústavu ČSAV.
Od roku 1971 byl veden na "černé listině" exponentů pravicového oportunismu. Od roku 1977 publikuje odborné články, statě, knihy, překlady filmů i literatury z čínštiny a japonštiny, převážně ve spolupráci s V. Hrdličkovou, doma i v zahraničí. Je členem několika učených společností a odborných organizací. Příležitostně přednáší na zahraničních univerzitách a v akademických institucích (Harvard University, Hawaii University, Botanická zahrada v Honolulu, New York University, Akademie věd v Nanjingu, Chenanská univerzita v Kchajfengu aj. ).
Jeho odborný přínos tvoří studium orální literatury v Číně a Japonsku. Prováděl terénní výzkum dnes již téměř vymizelých vypravěčských druhů, způsobů jejich výuky, orální realizace a kinetického kódu. Zabývá se také problematikou čínských a japonských zahrad a možnostmi jejich uplatnění v našem prostředí. Stal se inspirátorem bonsajistického hnutí, spoluzakladatelem Bonsai klubu Praha, autor návrhů čínských a japonských zahrad realizovaných v arboretech a na výstavách s mezinárodní účastí - japonská zahrada na Floře Olomouc 1983 získala zlatou medaili za zahradní architekturu. Výsledky výzkumu uložil do řady knižních publikací v ČR i v zahraničí.
 
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: libri.cz

'Životopis autora Hrdlička Zdeněk'
Dnes je 18.04.2024
Před 39 lety se narodil(a) Townsend Jessica
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno