Desai Anita - Životopis

Anita Desaiová pův. jménem Anita Mazumdar - indická prozaička, autorka románů a povídek. Je známá především pro citlivé portréty ženských hrdinek. Ve svých románech se zabývá rodinnými krizemi, odcizením žen ze střední třídy, v pozdějších dílech také tématy jako německý antisemitismus, úpadek tradic a pokřivený pohled západního světa na Indii.
Narodila se v Mussoorie na severu Dillí jako dcera bengálského obchodníka. Matka byla německého původu. Desaiová začala psát v útlém dětství, první povídku publikovala již v devíti letech. Vystudovala anglickou literaturu na univerzitě v Dillí. V roce 1958 se provdala za obchodníka Ashvina Desaie, mají spolu čtyři děti.
Debutovala v roce 1963 knihou The Peacock (Páv) - dílo vydal v Británii Peter Owen, nakladatel specializující se na autory zemí Commonwealthu a kontinentální Evropy. V dalších dvou pracích Voices in the City (Hlasy ve městě, 1965) a Fire on the Mountain (Oheň na hoře, 1977) zachytila osudy tří žen a jejich osobní zkušenost se životem v Kalkatě. V následujícím románu Clear Light of Day (Jasné světlo dne, 1980) zpracovala Desaiová historii Dillí na pozadí osudů hindské středostavovské rodiny. Hlavní hrdinka, profesorka historie, utíká od svého bezútěšného a sterilního života do minulosti; svět vzpomínek se pro ni stává jediným útočištěm. Jejím prostřednictvím i prostřednictvím její sestry se stáváme svědky všech důležitých okamžiků v novodobých dějinách Indie, např. indické nezávislosti.
Desaiová v mnoha románech Desaiová píše o příslušnících poangličtělé indické buržoazie, obzvláště se zaměřuje na jejich manželský život. V knize Where Shall We Go This Summer? (Kam pojedeme letos v létě? , 1975) utíká hlavní hrdinka, popáté těhotná, od manžela. V románu In Custody (V pasti, 1984) se univerzitní profesor Deven snaží uniknout vlastním pocitům nedůležitosti a neschopnosti.
Se svým německým původem se Anita Desaiová pokusila vypořádat v románu Baumgartner’s Bombay (Baumgartnerova Bombaj, 1988). Příběhem o židovském německém důchodci, který před nacistickou hrozbou prchl do Indie, kde žil v chudobě mezi toulavými kočkami, se snažila reagovat na kritické hlasy, které jí vyčítaly, že si pro svá díla vybírá příliš „západní“ postavy a tím pádem je spíše autorkou pro západní čtenáře než pro indické publikum.
V nejnovějších románech opustila Desaiová prostředí rodné Indie. Román Fasting, Feasting (1999) se stal dalším z řady děl zabývajících se střetem americké a indické kultury. Zatím poslední knihu The Zigzag Way (Klikatá cesta, 2004) Desaiová překvapivě situovala do Mexika.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: iliteratura

'Životopis autora Desai Anita'
Dnes je 18.04.2024
Den 22. výročí úmrtí Heyerdahl Thor
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno