Lawrence David Herbert - Životopis

David Herbert Lawrence, obvykle zkracováno jako D. H. Lawrence (11. září 1885 v Eastwood, Nottinghamshire, střední Anglie – 2. března 1930 ve Vence, Francie), byl přední představitel anglického realismu v literatuře.
D. H. Lawrence absolvoval univerzitu v Nottinghamu, a poté zde do roku 1913 učil. Po roce 1913 se zabýval pouze literaturou. Zemřel na tuberkulózu.
Anglický romanopisec, povídkář, básník, dramatik a literární teoretik D. H. Lawrence se narodil roku 1885 v Eastwoodu jako čtvrté dítě horníka. ve třinácti letech získal stipendium na střední škole v Nottinghamu, kterou nedokončil, a později začal pracovat pro firmu na chirurgické nástroje za třináct šilinků týdně. Zanedlouho opustil i tuto práci a působil jako soukromý učitel v Eastwoodu. Během svých studií na Nottinghamské univerzitě, kde se připravoval na získání učitelského diplomu, začal psát svůj první román The White Peacock, který vyšel roku 1911 v nakladatelství Heinemann. Od té doby, s výjimkou krátkého období učitelování v Croydonu, se živil pouze psaním. Dva roky cestoval po Německu a Itálii a po návratu do Anglie se v červenci 1914 oženil s Friedou von Richthofen. Roku 1919 manželé Lawrencovi opustili Anglii a cestovali nejprve po Evropě, později po Austrálii a Americe. Na čas se usadili v Novém Mexiku, a roku 1929 se vrátili zpět do Evropy. V téže době však Lawrence těžce onemocněl a 2. března 1930 zemřel na tuberkulózu.
Ve vlastní tvorbě zobrazoval symptomy rozkladu kapitalistické společnosti z perspektivy rodinných, sociálních, psychoanalytických a erotických vztahů. Věřil totiž, že průmyslová civilizace člověka odlidšťuje, že rozvoj intelektu potlačuje přirozené instinkty člověka, ale také že lidé již brzy dospějí k vědomí své sounáležitosti s přírodou, níž nedílně patří i potřeba sexuálního naplnění. Tato Lawrenceova filozofie prostupuje všemi jeho romány a povídkami.
Částečně autobiografický román Ženy milující se zaměřuje na složité citové pouto hrdiny k matce. Sága o rodině Brangwenů, z níž postavy sester Ursuly a Gudrun přecházejí i do dalšího románu, je příběhem složitých milostných a mezilidských vztahů v moderním světě. Návrat k původní lásce nepokřivené společenským pokrytectvím je téma takřka pornografického románu Milenec lady Chatterleyové, jenž směl v nezkráceném znění vyjít v Anglii až v roce 1959.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + daemon.cz

'Životopis autora Lawrence David Herbert'
Dnes je 20.04.2024
Před 111 lety se narodil(a) Opasek Anastáz
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno