Swift Graham - Životopis

Britský prozaik Graham Swift se narodil v roce 1949 v Catfordu, předměstí Londýna. Je synem úředníka, za války nasazeného v RAF. Po absolutoriu anglistiky v Cambridgi usiloval Swift o doktorát na univerzitě v Cokru, postgraduál však nedokončil. Živil se jako nemocniční vrátný, učitel  angličtiny v Řecku a jako zaměstnanec bezpečnostní agentury.
    Zájem prozkoumat veličinu času projevil autor v románovém debutu The Sweet Shop Owner (1980, Pán z obchůdku), oslavující poslední den řadového živnostníčka. Za prózu Shuttlecock (1981, Perpentykl) obdržel Faberovu cenu. Pedagogické zkušenosti zúročil Swift v kronice bažinatého kraje kolem řeky Ouse "Země vod" (1981), jejíž úspěch mu umožnil přejít do svobodného povolání. Sebevrahova zpověď "Až navěky" (1992), získala renomovanou francouzskou cenu Meileur Livre Etranger. Bookerovu cenu vynesla autorovi zádušní fuga "Poslední přání" (1996), podnikající výpravu do myšlenek pozůstalých. Swiftův román "Světlo dne" (2003) rozehrál s přispěním Greenových detektivek drama soukromého pátrače, který nás v jediném listopadovém dni přesvědčí nejen o nepoznatelnosti našich motivací, ale i o kouzle jisté vražeddkyně.
    Zálibu v rybaření a viktoriánském románu vtělil autor spolu s Davidem Profumem do antologie "The Manic Whell: An Anthology of Fishing in Literature" (1985). Jeho nejslavnější knihy byly převedeny na filmové plátno (Země vod, Poslední přání, Perpentykl).
 Jeho vytrvalou inspirací je dějinnost člověka a víra, že navzdory osudovým ranám nám byl dopřán život v celé nádheře.
    Graham Swift žije v bezdětném manželství v milovaném jižním Londýně.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: Felix
Zdroj: www.daemon.cz

'Životopis autora Swift Graham'
Dnes je 19.04.2024
Den 200. výročí úmrtí Byron George Gordon
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno