Gavalda Anna - Životopis

narozena v Boulogne-Billancourt poté, co se rodiče odstěhovali z Paříže na venkov. Po jejich rozvodu nastoupila na internátní katolickou školu a pak šla studovat moderní literatury na Sorbonnu.
Místo akademické dráhy ale vystřídala řadu zaměstnání od servírky, pokladní či au-pair ve Spojených státech až po překladatelku harlekýnů, psaní reklamních textů či učitelku francouzštiny na soukromé škole. Stala se laureátkou soutěže France Inter o nejkrásnější milostný dopis. Vedle literární tvorby se věnuje i psaní pro časopisy. Mezi její nejslavnější věty patří: „Nudí mě lidé, kteří mají stále na něco názor. “
Debutovala sbírkou povídek Kdyby tak na mě někdo někde čekal (Je voudrais que quelqu´un m´attende quelque part, Le Dilletante 1999), která vyšla roku 2003 i česky. Následoval román A taková to byla láska (Je l´aimais, 2002; česky 2004), který byl letos převeden do filmu francouzskou filmařkou Zabou Breitman, či kniha pro dospívající čtenáře 35 kilo naděje (35 kilos d'espoir, 2002).
Její poslední romány Prostě spolu (Ensemble, c'est tout, 2004; česky 2006; zfilmováno Claudem Berrim) a Utěšovatelka (La consolante, 2008) se staly bestsellery.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: novinky.cz

'Životopis autora Gavalda Anna'
Dnes je 28.03.2024
Před 97 lety se narodil(a) Fredrikssonová M.
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno