Seghersová Anna - Životopis

Anna Seghersová (19. listopadu 1900 Mohuč – 1. června 1983 Východní Berlín) vlastním jménem Netty Radvanyiová, rozená Reilingová, je německá spisovatelka a esejistka. Narodila se v roce 1900 v německé Mohuči v rodině židovského obchodníka se starožitnostmi a znalce umění Isidora Reilinga. Vystudovala historii, dějiny umění a sinologii v Kolíně nad Rýnem a Heidelbergu. V roce 1924 získala doktorát za dizertaci o Rembrandtovi. O rok později se provdala za maďarského sociologa Lászla Radványiho, měli spolu dvě děti a v roce 1929 se přestěhovali do Berlína.
Svou první povídku "Grubetsch" uveřejnila v roce 1927 pod pseudonymem Seghers (odvozen od jejího oblíbeného nizozemského malíře Herkula Segerse). V roce 1928 vstupuje do Komunistické strany Německa a o rok později do Svazu proletářsko-revolučních spisovatelů Německa. V roce 1933 po nástupu nacismu k moci byla zadržena Gestapem, ale podařilo se jí přes Švýcarsko utéci do Paříže. V Německu byly posléze její knihy zakázány a páleny.
V Paříži spolupracovala při vydávání časopisu Neue Deutsche Blätter, po dobytí Francie byl její muž zatčen a internován v táboře La Vernet v jižní Francii. Seghersová se přestěhovala do Marseille, kde bojovala o jeho propuštění a hledala cestu k emigraci. V březnu 1941 se jí s celou rodinou podařilo přes Martinik a New York emigrovat do Mexika. Usazuje se v Mexico City a v roce 1942 zde píše svůj nejslavnější román "Sedmý kříž", který byl v roce 1944 Fredem Zinnemannem zfilmován.
V roce 1947 se vrací zpět do Německa. Usazuje se v Západním Berlíně. V roce 1950 se přestěhovala do Východního Berlína, účastní se 1. světového mírového kongresu a spoluzakládá Německou akademii umění. Od roku 1952 byla předsedkyní Svazu spisovatelů Východního Německa, kterou zůstala až do roku 1978, poté zůstala jeho čestnou předsedkyní. Ve stejném roce umírá její manžel, Seghersová o pět let později ve Východním Berlíně.
Vytvořil: Felix
Upravil: Felix, janajau
Zdroj: Wikipedia

'Životopis autora Seghersová Anna'
Dnes je 24.04.2024
Den 10. výročí úmrtí Rózewicz Tadeusz
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno