Villaverde Cirilo - Životopis

 Cirilo Villaverde (28. října 1812 v San Diego de Núñez, v blízkosti Pinar del Rio , Kuba - 24. října 1894 v New York City),  kubánský básník, prozaik, novinář a bojovník za svobodu. Narodil se v rodině lékaře, působícího na plantážích cukrové třtiny. Tak se od útlého věku setkával se zlem, kterým je otroctví. Když dospěl, vystudoval práva v Havaně. Nikdy nevykonával právnickou praxi, napsal však mnoho povídek a publikoval i část pozdějšího románu Cecilía Valdes.
     Od roku 1840 se Villaverde podílel na hnutí za kubánskou nezávislost na Španělsku a jeho koloniální moci. Byl sekretářem Narciso Lopéze, který se pokusil 1850 až 1851 osvobodit Kubu ze španělského područí s pomocí USA, to se však pro malou podporu veřejnosti nepodařilo.
     Villaverde byl v roce 1848 ve  zatčen španělskými vojáky a uvězněn. V následujícím roce se mu však podařilo uprchnout a odejít do USA, kde byl politicky aktivní, vydával v New Yorku kubánské exilové časopisy (La Verdad, El Independiente). V roce 1882 publikoval román "Cecilia Valdés o La Loma del Angel (Cecilie Valdésová aneb Andělský pahorek)" který je považován za jedno z nejvýznamnějších děl kubánské literatury.
     Na začátku své politické kariéry Villaverde propagoval osvobození Kuby a její připojení k USA, později, rozčarován americkou imperiální politikou od této představy ustoupil a usiloval o čistou kubánskou nezávislost. Zemřel však dříve, než se tak v roce 1898 stalo.
Vytvořil: Felix
Upravil: Felix, janajau
Zdroj: en.wikipedia.org

'Životopis autora Villaverde Cirilo'
Dnes je 20.04.2024
Před 90 lety se narodil(a) Guljakovskij Jevgenij
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno