Dai Sijie - Životopis

Dai Sījié, je francouzský spisovatel a režisér čínského původu.   V letech 1971 až 1974 byl poslán na převýchovu do horské vesnice v oblasti Sečuánu. Po návratu mu bylo umožněno dokončit gymnázium a po smrti Mao Ce Tunga začal na univerzitě studovat dějiny umění. V roce 1984 získal studijní stipendium do Paříže. Ve Francii se rozhodl zůstat a začal se věnovat filmu.
Dosud natočil tři celovečerní filmy - Čína, má bolest (1989), Pojídač měsíce (1994) a Tang, ten jedenáctý (1998). Je rovněž spoluautorem scénáře k filmové adaptaci své úspěšné knihy a chystá čtvrtý celovečerní film, který má nést název Dcery čínského botanika.
Dai Sijie je známý i jako spisovatel - píše francouzsky, knihy vydává ve Francii. Proslavil se hned svou románovou prvotinou Balzac et la petite tailleuse chinoise, za niž získal hned několik literárních cen.  Z francouzského bestselleru (jen ve Francii se knihy prodalo půl milionu výtisků) popisujícího příběh lásky na pozadí čínské kulturní revoluce se stal bestseller světový (kniha byla přeložena do 25 jazyků), který se dočkal úspěšného zfilmování (2001) a posléze též překvapivě překladu do čínštiny. Česky vyšel román Balzac a čínská švadlenka v překladu Jarmily Fialové (Mladá fronta, 2005).
V roce 2003 získal Dai Sijie francouzskou literární cenu Prix Femina za svůj druhý román, Diův komplex (Le complexe de Di, Gallimard, 2003).
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Dai Sijie'
Dnes je 28.03.2024
Před 125 lety se narodil(a) Konrád Karel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno