Woolrich Cornell - Životopis

Publikoval i pod pseudonymi William Irish a George Hopley.
Je tvůrcem mnoha thrillerů. Někteří ho přezdívali Edgarem Allanem Poem dvacátého století. V jeho pracích stále číhá smrt, zoufalství je častým společníkem jeho hrdinů na okraji noční můry.
Jeho otec byl stavební inženýr, jeho matka byla pianistka. Rodiče se brzy rozvedli a Cornell se ocitl sám s matkou. Dětství prožil v Mexiku a do New Yorku se vrátil ve věku 15 let. Během studií na Kolumbijské univerzitě, využil nemoci, kdy se nemohl hýbat, k psaní literatury. Jeho první román byl vydán v roce 1926 a je velmi inspirován světem Scotta F. Fitzgeralda. V roce 1930 se oženil s dcerou továrníka, ale manželství bylo zrušeno po několika týdnech a tak žil nadále jen se svojí matkou. Cornell pak prošel hubeným obdobím, redakce odmítaly všechny jeho rukopisy. Nakonec se však situace obrátila a od roku 1934 do roku 1940 publikoval více než 350 povídek a posléze pak román Nevěsta byla v černém. Po plodném období se však odmlčel, pravděpodobně v souvislosti s nemocí jeho matky, která zemřela v roce 1957. Po smrti své matky, spisovatel, sužován alkoholismem a diabetes, ztratil inspiraci. Posledních jedenáct let svého života strávil v samotě svého hotelu. Musela mu být amputována noha a 25. září 1968 zemřel.
Cornell Woolrich (1903 - 1968) publikoval svůj první román roku 1926, aby po celá následující čtyři desetiletí jeho próza bezkonkurenčně poutala čtenářskou veřejnost svou záhadností, napětím a hrůzou. Nejpopulárnější krvavá periodika Ameriky - Dime Detective, Black Mask a Detective Fiction Weekly - vydávala stovky jeho povídek. Diváky kin mrazilo z adaptací jeho děl, z Hitchcockova filmu Okno do dvora, Truffautova Nevěsta byla v černém a Mořská panna z Mississippi, Tournierova Černé alibi a Siodmakova Dáma fantóm, a z další desítky filmů. A romány jako Nejpozději do úsvitu, Schůzka v černém a Smrt má tisíc očí mu získaly přízvisko „otec noir".
Woolrich, „náš básník stínů", jak byl nazýván, žil v tak hlubokém zoufalství a naprosté hrůze, že stěží mohl víc než vylévat tyto obavy na stránky tisku. Přesto se však nikdy nezbavil svého temného nepokoje. Woolrichův život byl, jak to zformuloval James Ellroy, „tragická existence, jež měla za následek skvěle napínavý literární výsledek", mistrovsky spředené příběhy o noci a strachu, o kterých slavný spisovatel detektivního žánru Ellery Queen říká: „Cornell Woolrich dokáže i z těch nejobyčejnějších událostí načerpat víc hrůz, víc napětí, víc vzrušení než takřka všichni jeho konkurenti. "
Vytvořil: pan.Kchiu

'Životopis autora Woolrich Cornell'
Dnes je 18.04.2024
Před 102 lety se narodil(a) Stuchl Vladimír
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno