Simmons Dan - Životopis

Americký autor fantastiky se narodil 4. 4. 1948 v Peorii ve státě Illinois, studium anglického jazyka a pedagogiky ukončil v roce 1971, poté celých osmnáct let vyučoval na základním stupni, poslední čtyři roky se věnoval zvlášť nadaným dětem a od roku 1987 je spisovatelem z povolání. Dnes žije spolu s manželkou Karen a dcerou Jane v Longmontu ve státě Colorado.
Do fantastiky vstoupil za podpory Harlana Ellisona povídkou The River Styx Runs Upstream (Řeka Styx teče proti proudu) v magazínu Twilight Zone (1982). Jeho románovým debutem je horor Song of Kali (1985; Píseň Kálí).
Román Hyperion (Hyperion) se zcela právem stal skutečným průlomem v autorově dosavadní tvorbě. Naplno se projevila Simmonsova nezkrotná „fascinace intelektem", což spolu s barvitou imaginací, okázalou symbolikou a ve space opeře tolik potřebnou originalitou vytvořilo dílo patřící k vrcholům fantastiky nejen 80. let (cena Hugo, Locus a Seiun 1989). Statut stěžejního díla potvrdil v rámci celosvětově známé ságy romány The Fall of Hyperion (1990; Pád Hyperionu), Endymion (1996; Endymion) a The Rise of Endymion (1997; Vzestup Endymionu).
I přes úspěch na poli science fiction zůstal v oblasti fantastiky věrný převážně hororu, jak prokazuje následující tvorba počínaje titulem Carrion Comfort (1983; Doba mrchožroutů), Summer of Night (1991; Černé léto), Children of the Night (1992; Děti noci), The Hollow Man (1992) a Fires od Eden (1995).
V následujících letech vydal několik románů žánrově spadajících mimo fantastiku - The Crook Factory (1999) a Darwin's Blade: A Novel of Suspense (2000). Pověst autora schopného nenuceného pohybu mezi žánry definitivně potvrdil sérií thrillerů Hardcase (2001), Hard Freeze (2002) a Hard as Nails (2003), drsnými příběhy bývalého soukromého detektiva, jenž se krátce po propuštění z vězení zaplete do gangsterského vyřizování účtů.
V poslední době se plně soustředil na opět dvoudílný science fiction projekt, v jeho rámci přepracoval pod názvy Ilium (2003; Ílion) a Olympos (2005) motivy Homérova starořeckého eposu podobně, jak se mu to předtím podařilo s dílem Johna Keatse. To je jen nástin vrstevnatého děje rozsáhlé ságy, která je již dnes řazena k nejlepším space operám desetiletí. Jako její prolog lze označit již dříve vydanou povídku The Ninth of Av (2002).
Povídkovou tvorbu zná dobře i český čtenář a to převážně díky souborům Prayers to Broken Stones (1990; Modlitby ke zlomeným kamenům) a Lovedeath (1993; Láskosmrt).
Mimo beletrii se zmiňme rovněž o různorodém materiálu pod tituly Going After the Rubber Chicken (1991) a Summer Sketches (1992), v prvním případě jde o krátký soubor několika přednášek, druhá kniha pak obsahuje poznámky osvětlující vývoj autorovy literární produkce. Dan Simmons je spisovatelem mnoha tváří, což se v jeho tvorbě neprojevuje pouze častými přechody mezi literárními žánry, ale i pohybem od čiré originality až ke komerčně vystavěné fantastice, naštěstí téměř vždy napsané vytříbeným stylem se zářivou imaginací hodnou skutečného mistra.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: Daemon.cz

'Životopis autora Simmons Dan'
Dnes je 28.03.2024
Den 29. výročí úmrtí Hostomská Anna
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno