Cohen Leonard - Životopis

Leonard Norman Cohen  je kanadský básník, prozaik a známý písničkář, jehož hudební kariéra mnohonásobně překryla jeho práci jako spisovatele. I po vstupu do hudebního průmyslu pokračoval ve tvorbě básní, avšak už pouze zřídka.
 Je žijící legendou. Kdo by neznal jeho drsný chraplavý hlas, jenž tak dobře ladí s jeho trpkou a nelítostnou poetikou v textech písní, kdo by neznal jeho jímavé střízlivé melodie, které jsou tak nenápadně krásné? Přesto na sebe Cohen upoutal prvně pozornost jako spisovatel - Oblíbená hra (The Favourite Game, 1963) je lyrický autobiografický román o mládí a raném mužném věku začínajícího básníka Lawrence Breavmena, jedináčka z bohaté montrealské židovské rodiny. Druhý, a zatím poslední román Nádherní poražení (Beautiful Losers) vyšel v roce 1966.
V roce 1951 se Cohen zapsal na McGillovu Univerzitu, kde byl prezidentem McGillova debatního kroužku. Jeho první básnická sbírka Porovnejme si své Mythologie (1959) byla vydána, zatímco studoval na vysoké škole. Kořenka země (1961), touto básnickou sbírkou se stal známý mezi básnickými kruhy, hlavně v jeho rodné Kanadě.
Cohen měl tvrdou pracovní morálku v jeho zarytých literárních ambicích. Psal poezii a fikci v 60.  letech a preferoval, dokonce jako mladý můž, něco jako samotářský způsob života. Po přestěhování na ostrov Hydra v Řecku, Cohen publikoval básnickou sbírku Květiny pro Hitlera (1964) a romány Oblíbena hra (1963) . Oblíbená hra (The Favourite Game) je autobiografický román o mladém muži hledajícím svou identitu ve psaní. Nádherní poražení (Beautiful Losers) se dají považovat za postmodernu, hlavní charakter popisují kombinací svatého a světského, náboženství a sex je zde vyjádřeno bohatým a lyrickým jazykem. Odráží Cohenovy kořeneny v Quebecu, a také něco z jeho židovského pozadí. Zde vyjádřený jeho život se prolíná s podobně nepřirozeným životem irokézské samomučednice ze 17. století. Nádherní poražení šokovali kanadské recenzenty (kteří jej zavrhli pro otevřený sexuální obsah), dnes je zařazován mnoha kritiky mezi nejlepší romány 60. let.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + daemon.cz

'Životopis autora Cohen Leonard'
Dnes je 18.04.2024
Den 50. výročí úmrtí Pagnol Marcel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno