Nowak Helmuth - Životopis

Helmut Nowak bylo ve skutečnosti alter ego českého spisovatele Josefa Fraise.
Helmuth Nowak se narodil v Lipsku roku 1918. Tísnivé životní podmínky v Německu po prohrané první světové válce ho jako mnohé z jeho vrstevníků přivedly k názoru, že zlepšení poměrů může přinést jen vláda silné ruky, která se zbaví nenáviděných reparací vyplácených západním vítězům první světové války a která obnoví pořádek a prosperitu země. Touha podílet se na úkolu přivést Německo znovu na výsluní ho přivedla do řad Hitlerjugend, třebaže se přesvědčeným nacistou nikdy nestal. Po úspěšné maturitě na lipském gymnáziu nastoupil Nowak dobrovolně službu v armádě a nakonec se stal důstojníkem z povolání. To už se však psal rok 1938 a hitlerovské Německo zahájilo své výboje proti okolním zemím.
Druhá světová válka přivedla novopečeného poručíka Helmutha Nowaka téměř na všechna významnější evropská bojiště a nakonec také do tehdejšího Sovětského svazu. Právě tady, kde wehrmacht utrpěl první těžké porážky u Moskvy a Stalingradu, došlo u mnoha mladých mužů k rozhodujícímu vystřízlivění, vedoucí časem až ke spalující nenávisti vůči režimu, ochotnému pro své světovládné plány obětovat třeba celou příští generaci.
Po pádu Berlína a neslavné kapitulaci strávil Nowak několik let v sovětském zajateckém táboře, kde z nedostatku jiných možností seberealizace začal své unikátní a často drastické zážitky sepisovat a večer je pravidelně předčítalsvým bývalým spolubojovníkům. Ani tehdy však vážně nepomyslel na to, že by tímto způsobem mohl vstoupit do literatury. Psaní svého prvního románu Bojoval jsem u Stalingradu se však cílevědomě věnoval až mnohem později, teprve jako penzista. Neocenitelnou pomoc při tvorbě mu poskytly i deníky, které si vedl od svých osmnácti let. S neobyčejnou věrností se mu tak podařilo vykreslit atmosféru někdejšího Německa s četnými reáliemi, nabízejícími zasvěceny pohled na události, které jsme dosud znali výhradně jen "z druhé strany barikády". Ještě působivější  jsou pak přirozené autentické zážitky přímo ze zákopů.
Nowak se bojužel výdání svých děl nedočkal, neboť v roce 1996 zemřel.
Vytvořil: Roman
Upravil: Filip, pan.Kchiu
Zdroj: Životopis Helmutha Nowaka

'Životopis autora Nowak Helmuth'
Dnes je 23.04.2024
Den 408. výročí úmrtí Shakespeare William
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno