Kerouac Jack - Životopis

Jack Kerouac byl americký spisovatel, nejvýznamnější představitel beatnické prózy.

Jack Kerouac pocházel z přistěhovalecké katolické rodiny francouzko - kanadského původu. Jeho otec byl tiskařem. Dětství prožil celkem šťastné, rodinná soudružnost a sportovní kamarádství ho uspokojovaly. Bylo tomu až do doby, kdy otec zemřel, rodina zchudla a rozptýlila se. Po nedokončeném studiu na Columbijské univerzitě, kde se více věnoval kopané než učení, sloužil za války u námořnictva, poté pracoval na železnici.

Řadu let žil Jack Kerouac jako tulák ve společnosti mladých bohémů, revoltujících nejrůznějšími způsoby proti přičinlivému, zištnému a šosáckému způsobu života svých rodičů. Pro hnutí se ujal termín beat generation tj. zbitá generace, ale také odvozovaný z latinského beatus - blažený. K dosažení blaženosti měla pomoci i asijská mystická učení - zenový buddhismus.

Postavení Kerouace v beat generation bylo specifické, více než aktérem byl pozorovatelem. Od dětství chtěl být spisovatelem a také se spisovatelské práci věnoval.

Po lidské i umělecké krizi kolem roku 1960 opouští Jack Kerouac podobu beatnika a uchyluje se do ústraní v Lowelu, vrací se ke katolicismu. Umírá předčasně na následky fyzické a psychické vyčerpanosti.
'Životopis autora Kerouac Jack'
Dnes je 20.04.2024
Před 82 lety se narodil(a) Paasilinna Arto
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno