Ríša Vlado - Životopis

Vlado Ríša (16. dubna 1949, Rožňava) je česky píšící překladatel a spisovatel především žánru fantasy původem ze Slovenska. Téměř polovinu svých knih vydal pod pseudonymem Richard D. Evans. Pracoval v nakladatelství Mladá fronta.
" Vlastním jménem Vlado Ríša. Narodil se nedlouho po skončení druhé světové války (1949). Vystudoval několik vysokých škol, jak humanitního, tak i přírodovědného charakteru. Prošel několika zaměstnáními, pracoval jako učitel na vysokých i středních školách, ale vzhledem ke své plachosti se raději stal výzkumníkem vědeckého ústavu, kde se zabýval výrobou a výzkumem radioaktivních léčiv. Překládal SF knihy. Kolem roku 1990 se ocitl ve správný čas na správném místě a začal pracoval v Ikárii, kterou mu postupně původní šéfredaktor Ondřej Neff hodil na krk. Tuto práci dělá s chutí do dnes.
    Napsal vysokoškolská skripta, několik románů - např. Gooka a Dračí lidé (ve spolupráci s Evou Hauserovou a Ondřejem Neffem), Gooka a Yorimar, Bokha-lú, pět románů o Conanovi a povídkovou sbírku Beta Draconis. Přispěl do několika antologií povídek. Často používá pseudonym Richard D. Evans.
    Hraje závodně basketbal, létá na ultralehkých letadlech a snaží se vychovat svého syna, který mu už přerůstá přes hlavu (195 cm).
    Je Parcoránem, zúčastnil se tedy všech dosavadních Parconů. Ve fandomu působí jako rušivý element, porotce různých soutěží a přednášející na conech. "

Vlado Ríša používá pseudonymy Richard D. Evans,  Louis Richard
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + česká fantasy + legie.info

'Životopis autora Ríša Vlado'
Dnes je 28.03.2024
Před 115 lety se narodil(a) Algren Nelson
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno