Brdečka Jiří - Životopis

Životopis
V rodném městě absolvoval reálné gymnázium zakončené maturitní zkouškou v roce 1936. Pak nastoupil ke studiu Filozofické fakulty Karlovy univerzity v Praze. Vybral si obory češtinu, filozofii, pak dějiny umění a estetiku. Studium musel předčasně ukončit, když nacisté uzavřeli vysoké školy. Stal se úředníkem v Městském muzeu Prahy a také pracoval v různých filmových společnostech. Po válce se v roce 1945 stal redaktorem Lidových novin. V roce 1949 změnil místo, stal se v Čs. státním filmu scenáristou, dramaturgem a filmovým režisérem.

Dílo

Film
Byl blízký spolupracovník Jiřího Trnky a Jana Wericha ve studiu Bratři v triku, dlouholetý spolupracovník filmového režiséra Oldřicha Lipského. Mezi jeho nejlepší filmové scénáře bezesporu patří dodnes divácky úspěšné parodické filmy Limonádový Joe aneb Koňská opera, Adéla ještě nevečeřela či Tajemství hradu v Karpatech. Jako scenárista se podílel i na dalších českých filmech jako byla filmová pohádka Bořivoje Zemana Byl jednou jeden král a Zemanův Vynález zkázy a Baron Prášil či film Vojtěcha Jasného Až přijde kocour nebo i známá komedie režiséra Martina Friče Císařův pekař a pekařův císař.
Největší úspěch bezesporu zaznamenal ale jeho volný umělecký triptych (kniha ⇒ divadelní hra ⇒ film) Limonádový Joe, jímž se nesmazatelně zapsal do dějin české kinematografie.

Literatura
Je autorem ceněné sci-fi povídky Příběh básníka Jehlana z roku 1966, která byla vydána nakl. Mladá fronta ve sborníku Faunovo značně pokročilé odpoledne.

Příbuzní
Dcera Tereza Brdečková (* 1957) je úspěšnou a uznávanou novinářkou, spisovatelkou, filmovou kritičkou a redaktorkou.
Vytvořil: Mady
Upravil: ota61, janajau
Zdroj: Wikipedie, otevřená encyklopedie

'Životopis autora Brdečka Jiří'
Dnes je 29.03.2024
Před 124 lety se narodil(a) Wolker Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno