Kryl Karel - Životopis

Karel Kryl (12. dubna 1944, Kroměříž – 3. března 1994, Pasov) byl český písničkář, básník a grafik, jeden z hlavních představitelů českého protikomunistického protestsongu v letech 1968–1989. Písně si sám psal, v jeho repertoáru byly jak krátké úderné pamfletické písně, tak delší poetické a melancholické skladby. Někdy se mu přezdívá Básník s kytarou.
Karel Kryl se narodil v rodině knihtiskařů. Tiskárna, kterou založil jeho dědeček, byla v roce 1948 komunisty zlikvidována a rodina přestěhována do neudržovaného přízemního domku v Pavlovské ulici (později kapitána Jaroše). Karel Kryl chtěl být zpočátku hrnčířem po pradědečkovi (absolvoval Keramickou školu v Bechyni v letech 1958-1962), posléze se ale oddává hudbě a poezii. Jeho první nahranou písní je Nevidomá dívka, kterou v roce 1968 nahrála skupina The Bluesmen a nazpívala Hana Ulrychová .
Jeho první deska byla vydána půl roku po invazi sovětských tanků, přičemž titulní písnička Bratříčku, zavírej vrátka vznikla údajně naprosto spontánně v noci 22. srpna 1968, jako okamžitá reakce na vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Jeho písně se hrály zprvu dokonce i v rádiu. V pořadu Dvanáct na houpačce moderátora a hudebního kritika Jiřího Černého byla úspěšná píseň Klaun a král a píseň Bratříčku, zavírej vrátka se dokonce držela v hitparádě několik dní. Když si však režim uvědomil její skutečný obsah, byla zakázána a s ní byl nakonec zrušen i pořad samotný.
Karel Kryl odjel z Československa 9. září 1969 na písničkářský festival v západoněmeckém hradě Waldecku. Po dvou týdnech se rozhodl podat si žádost o politický azyl a tak v Německu už zůstal. Počátky života v emigraci pro Karla nebyly lehké. Cítil se být osamocený, ztracený v cizí kultuře s cizím jazykem. Naštěstí se setkal s lidmi, kteří mu poskytli pomoc. V dopise svým rodičům potom napsal: „Žádnej strach, ve světě se neztratím. A hlavně klid, nic se neděje. Chleba je tu stejnej jako doma, lidi jsou dobří i zlí jako doma, snad se mi příliš nebude stýskat. “ Ostatní desky (až do roku 1989) vycházely v exilu.
V roce 1973 se oženil se svou první manželkou Evou Sedlářovou, dcerou českých emigrantů. Chvíle osobního štěstí ale netrvaly dlouho. Eva si našla jiného a následoval bolestný rozvod, se kterým se Kryl dlouho nedokázal vyrovnat. Později v knize Půlkacíř říká: „To nebyl obyčejný milostný vztah, ale stav duše. Odhodlání a rozhodnutí s někým zestárnout. Proto to pro mě bylo tak bolestné, když to nevyšlo. Na duši mi zůstala jizva jež se nezacelí. Moje žena Eva si našla jiný vztah, rozvedli jsme se. “
Spolupracoval s redakcí Svobodné Evropy, nejprve externě, od roku 1983 pak jako zaměstnanec. Podílel se na sportovních a hudebních pořadech.
Navzdory tomu, že v exilu pobýval dlouhých dvacet let, nikdy nepřestal být Čechem, nikdy se nesmířil s tím, že žije jinde než doma v Československu. Za tak dlouhou dobu si drtivá většina emigrantů navykla na nový domov, začala se starat o každodenní věci, ale Karel Kryl ne - po celou dobu svého exilu se aktivně zajímal o dění v ČSSR, četl denní tisk, poslouchal rozhlas. Na druhou stranu celou dobu psal básně, písně a knihy.
Krylovo dílo bylo nepochybně do značné míry dílem vytrvalosti, věrnosti ideálům a víry.
Do Československa se Karel Kryl vrátil 30. listopadu 1989, aby se zúčastnil pohřbu své matky (zemřela 26. listopadu). Jelikož na rozdíl od mnoha dalších emigrantů měl Kryl stále československé státní občanství, nebylo možné odhadnout, jak se zachovají celníci, až se pokusí překročit hranice. Požádal proto o pomoc svého přítele, opata Anastáze Opaska, který mu přes bavorskou vládu sehnal tzv. humanitární vízum. I přesto, že přijel na pohřeb své matky, mluvil později o týdnu zde stráveném jako o nejhezčím týdnu svého života.
Karel Kryl umírá 3. března 1994 v Pasově. Zádušní mši celebroval jeho přítel opat Anastáz Opasek v kostele sv. Markéty v Praze. Vzhledem k omezenému množství vydaných vstupenek pro příbuzné, přátele, novináře a politiky se mnoho lidí nedostalo dovnitř, přesto se ale před klášterem sešlo přibližně čtyři tisíce osob. Zarážející však byla minimální účast politické reprezentace. Ivan Magor Jirous se k tomu vyjádřil slovy: "Nasralo mě, že mu nebyl Havel ani na pohřbu, když na Hradě přijímá takový kreatury jako Jacksona! “. Jediný vyslaný reprezentant Hradu Ivan Medek při projevu prohlásil: " ... Karel se mýlil, když se domníval, že ti, které kritizoval, ho nemají rádi", načež se z publika ozvalo několik výkřiků: "Lžete! ".
Karel Kryl byl pochován na Břevnovském hřbitově.
Po krátkém nadšení ze Sametové revoluce Kryl na počátku roku 1990 uveřejňuje kritickou píseň Sametové jaro (album Tekuté písky). Později v kritice polistopadového vývoje pokračuje v albu Monology, básních Demokracie, Timur a jeho parta a dalších dílech.
V roce 1993 Karel Kryl poskytuje Miloši Čermákovi velmi rozsáhlý - knižně vydaný - rozhovor Půlkacíř (slovo půlkacíř již dříve Kryl použil v básni Jde jaro do léta). Podle svého vyjádření v Půlkacíři byl hrubě nespokojen se společenskou situací, politickou reprezentací a celkovým směřování; proto byl rozhodnut v České a Slovenské republice se již nijak neangažovat.

Karel Kryl je držitelem stříbrné pamětní medaile Univerzity Karlovy za přínos pro duchovní rozvoj a morální podporu národa in memoriam (1994), byl oceněn Cenou Františka Kriegla (1995) a cenou České Grammy (Síň slávy – 1995) a 28. října 1995 mu prezident Václav Havel udělil in memoriam medaili Za zásluhy II. stupně.
24. dubna 1999 byla na budově Keramické školy v Bechyni odhalena jeho busta s pamětní deskou, jako jejímu absolventovi z let 1958-1962
V současné době (březen 2009) jsou po něm pojmenovány ulice v Praze-Stodůlkách, Varnsdorfu, Příbrami, Novém Jičíně a Zelenči.
17. ledna 1989 obdržel Karel Kryl v exilu v Los Angeles od Klubu Československé kultury Cenu Jana Zahradníčka za českou poezii.

Kryl je jedním z nejuznávanějších zástupců protikomunistického protestsongu. Měl velký rozsah tvorby a schopnost tvořit radikálně odlišné skladby, počínaje zpívanými veršovanými pamflety (Tak hle jak se perou, Bakterie) a konče zpívanými básněmi (Lilie, Rakovina, Plaváček), které pracují s hlubokými alegoriemi a složitými jazykovými a významovými konstrukcemi. Významnou roli hraje i jeho tvorba inspirovaná biblickými texty (Žalm 71, Žalm 120, Zapření Petrovo, Jidáš, Děkuji), která se ovšem obrací i do moderní doby. Mimo zpívanou poezii vydal také několik sbírek poezie i delších básnických skladeb knižně, většinou je doprovodil vlastními grafickými díly. Jeho texty i nezpívaná poezie vynikají hlubokou obrazností a metaforikou a velkou formální dokonalostí.

Hraje a zpívá Karel Kryl
Kníška Karla Kryla
Sedm básniček na zrcadlo
Pochyby
17 kryptogramů na dívčí jména
(Zpod stolu) sebrané spisy
Slovíčka
Amoresky
Z mého plíživota
Zbraně pro Erató
LOT
Sněhurka v hadřících
POD GRAFIKU
Půlkacíř
Texty písní
Básně
Krylogie+Půlkacíř
Rozhovory
Demokracie, aneb s malou vadou na kráse…


Diskografie

Bratříčku, zavírej vrátka (1969, LP, Panton, ČSSR)
Rakovina (1969, LP, Primaphon, SRN)
Rakovina (reedice) (1970, LP, Caston, SRN)
Maškary (1970, LP, Caston, SRN)
Bratříčku, zavírej vrátka (1971, LP, Caston, SRN, live)
Carmina Resurrectionis (1974, EP, Caston, SRN)
Karavana mraků (1979, LP, Šafrán 78, Švédsko)
Bratříčku, zavírej vrátka (live) (1980, LP, Šafrán 78, Švédsko)
Rakovina (reedice) (1980, LP, Šafrán 78, Švédsko)
Maškary (reedice) (1980, LP, Šafrán 78, Švédsko)
Plaváček (1983)
Ocelárna (1984, EP)
Karel Kryl in Boston ’88 I. , II. (1988, MC, Czechoslovak Documentation Center, USA)
Dopisy (1988, MC)
Bratříčku, zavírej vrátka (1990, LP, CD, MC Panton, ČR)
Rakovina (1990, LP, CD, MC, Bonton, ČR)
Carmina Resurrectionis (1990, EP, Supraphon, reedice)
Tekuté písky (1990, LP, MC, CD, Bonton, ČSR)
Maškary (reedice) (1991, LP, MC, CD, Bonton, ČR)
Dvě půle lunety aneb rebelant o lásce (1992, rec. texty K. K. )
Monology (1992LP, CD, MC Janez, ČR)
Dopisy (1992, LP, MC, CD, Best I. A. , ČR)
To nejlepší 1 (1993, CD, MC, Bonton, ČR)
PF 93 (1993, MC, Klub Karla Kryla, ČR)
Ocelárna (1994, CD, MC, Monitor, ČR)
Karavana mraků (1994, CD, MC, Bonton, ČR)
Bratříčku, zavírej vrátka (1995, CD, MC Bonton, ČR)
Plaváček (1995, CD, MC, Bonton, ČR)
Australské momentky (1995, CD, MC, Monitor, ČR)
Děkuji (1995)
Monology (1996, CD, MC, Bonton, ČR)
Jedůfky (1996)
To nejlepší 2 (1998)
Dopisy (2001, CD, MC, AS Happy, ČR)
Bratříčku, zavírej vrátka (2002, )
Rakovina (2003)
Maškary (2004)
Australské momentky (2004)
Ocelárna (2004)
Karel Kryl śpiewa we Wrocławiu... (2004, CD, Stowarzyszenie Festiwal Wyszehradzki)
Šuplíky (2005)
LIVE! (2006, CD, Suphraphon, ČR)
Koncert z Melbourne (2006, CD, And The End Record)
Koncert ze Sydney (2006, CD, And The End Record)
Bratříčku, zavírej vrátka + Bratříčku, zavírej vrátka live (limitovaná edice) (2006)
Karavana mraků + bonusy (2007, CD, Supraphon )
Miláčku (2007, CD, Supraphon)
Plaváček + bonusy (2008, CD, Supraphon)
Akordy (2008, CD, Supraphon)
Vytvořil: Tomcek
Upravil: ota61, Mady
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Kryl Karel'
Dnes je 19.03.2024
Den 140. výročí úmrtí Lönnrot Elias
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno