Creasey John - Životopis

Anglický spisovatel John Creasey (1908 - 1973), syn Josepha a Ruth Creaseyových, který se narodil 17. září 1908, se, jak shodně tvrdí všichni kritici, stal legendou již za svého života. Svojí rozsáhlou tvorbou se přiřazuje k takovým fenoménům detektivní literatury, jako jsou Agatha Christie, George Simenon a Erle Stanley Gardner, v něčem však i tyto velikány převyšuje, napsal totiž neskutečných více jak 600 knih.
John Creasey chodil do školy pouze do svých 14 let, poté za dalších 13 let vystřídal 25 zaměstnání, z nichž byl většinou vyhozen, poněvadž na úkor zaměstnání trávil čas psaním detektivních románů. Mimo psaní detektivek měl i spoustu vedlejších zájmů, zajímal se o policejní metody, sociologii, filozofii, psychologii i politiku. Své filozofické úvahy na téma podstaty lidského štěstí zveřejnil v knize Dobro, bůh a člověk (Good, God and Man). Creasey mnoho cestoval a dvakrát, v letech 1965 a 1972, navštívil Československo.
Byl též čtyřikrát ženat, a to postupně s Margaret Elizabeth Cookovou, Evelyn Jean Fudgeovou, Jeanne Williamsovou a Diane Farrellovou.
První úspěch mu přinesla až jeho desátá detektivka Sedmkrát sedm (Seven Times Seven), s kterou ve svých jednadvaceti letech konečně prorazil, byl nadále velmi pilný a napsal až dvacet detektivek ročně, přičemž svůj rekord (24 detektivek) napsal v roce 1946.
V posledním desetiletí svého života psal první verzi knihy průměrně 10 dní, ale některé knihy napsal i rychleji. Přitom všechny knihy psal ručně do linkovaného sešitu, který nechával přepisovat ve veřejných písárnách. Nikdy nepoužíval diktafon a ni knihy písařkám nediktoval. John Creasey zemřel 9. června 1973.
Vzhledem k tomu, že zaplavil nakladatele rukopisy pod vlastním jménem, začal používat k psaní pseudonymů. Z 24 pseudonymů, jsou nejznámější Michael Halliday (57 titulů), Anthony Morton (47 titulů), Norman Deane (21 titulů), Jeremy York (21 titulů), Gordon Ashe (50 titulů) aj. J. J. Marric (25 titulů).
Creasey použil ve svých detektivních příbězích mnoho hlavních postav, které si jsou často naprosto nepodobné, a pokud by čtenář nevěděl, že se jedná o jednoho autora, nikdy by si je nedával do souvislosti.
Postava šéfa světové tajné policie doktora Palfreye se výrazně liší od komisaře Scotland Yardu Gideona či amatérského detektiva Sekáče. Stejně tak se liší bývalý rozvědčík a později vysoký činitel Scotland Yardu Patrick Dawlish od ušlechtilého lékaře Emanuela Celliniho a od vrchního inspektora a později superintendanta Westa.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Creasey John'
Dnes je 19.04.2024
Před 192 lety se narodil(a) Echegaray José
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno