Halík Tomáš - Životopis

Mons. prof. PhDr. Tomáš Halík, Th. D. , (* 1. června 1948 Praha, pseudonym: Kalypton) je religionista, [1] český katolický teolog, [2] kněz, psycholog a sociolog náboženství. Je rektorem akademického kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze a prezidentem České křesťanské akademie. V červnu roku 2008 mu papež Benedikt XVI. udělil titul kaplana Jeho Svatosti (neformálně papežského preláta), který jmenovaného opravňuje používat před jménem titul monsignore (zkráceně Mons. ) nebo prelát. [3][4]
Vystudoval sociologii a filosofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, byl žákem Jana Patočky. Komunistickým režimem mu bylo zakázáno vyučovat, zaměstnán byl nejdříve jako podnikový psycholog, později jako psychoterapeut pro drogově závislé.
V roce 1978 byl tajně vysvěcen biskupem v Erfurtu na katolického kněze a do roku 1989 byl jednou z předních osobností české podzemní církve, v 80. letech patřil ke spolupracovníkům kardinála Tomáška.
Od roku 1990 je rektorem univerzitního kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze a prezidentem České křesťanské akademie. Ve stejném roce papež Jan Pavel II. jmenoval Halíka konzultorem Papežské rady pro dialog s nevěřícími. Od roku 1993 přednáší religionistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Habilitoval se na FSV UK v oboru sociologie (1993) a o čtyři roky později byl jmenován profesorem Univerzity Karlovy (1997). Trimestr strávil jako hostující profesor na univerzitách v Oxfordu (2001) a v Cambridge (2003), byl také jedním z externích poradců českého prezidenta Václava Havla.
Je znám svou angažovaností v občanském životě, veřejně se vyjadřuje k otázkám rasismu, politické a náboženské nesnášenlivosti, procesu sekularizace a evropské integrace. Učil na KTF UK, kterou však musel pro spory s vedením okolo Václava Wolfa opustit. Populární jsou jeho úvahově založené monografie a společné modlitby s buddhisty, muslimy nebo židy v kostele Nejsvětějšího Salvátora. Mezináboženský dialog je jedním z jeho hlavních témat. Po skončení oxfordského pobytu strávil několik týdnů na stanici ECO-Base v Antarktidě. [5] V roce 2002 o něm uvažovala Unie svobody jako o kandidátovi na prezidenta.
 
 
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Halík Tomáš'
Dnes je 28.03.2024
Den 80. výročí úmrtí Leacock Stephen
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno