Burke Peter - Životopis

Anglický historik Peter Burke se narodil roku 1937 v Londýně. Svou vědeckou dráhu zahájil na univerzitě v Sussexu. Od roku 1979 až dodnes působí na univerzitě v Cambridgi (Emmanuel College) jako profesor.   
 
Patří k předním britským historikům. Zabývá se kulturními a sociálními dějinami, především italskou renesancí (v češtině vyšla jeho nejznámější kniha na toto téma pod názvem Italská renesance. Kultura a společnost v Itálii. MF, Praha 1996). Burkovu druhou tvůrčí polohu tvoří zájem historiografický. Napsal několik zasvěcených studií o nových tendencích a institucích, přičemž výsadní místo tvoří hlubinný popis francouzské školy Annales (v češtině vyšla čtivá publikace pod názvem Francouzská revoluce v dějepisectví. Škola Annales 1929–1989. NLN, Praha 2004). Prozatím v českém prostředí čtenářsky neznámé jsou autorovy úvahy nad sociálními dějinami jazyka, jimž se věnoval v 80. a 90. letech minulého století a které přemosťují historické a jazykovědné obory (např. The Art of Conversation. Polity Press, Cambridge 1993).

Burke je uznávaný jako historik raného novověku , ale i jako ten, kdo klade důraz na význam sociálních a kulturních dějin a jejich vliv na současné otázky. Jeho žena je brazilská historička Maria Lúcia Garcia Pallares-Burke.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + cdk.cz

'Životopis autora Burke Peter'
Dnes je 19.04.2024
Den 200. výročí úmrtí Byron George Gordon
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno