Mandlová Adina - Životopis

 Adina Mandlová byla jednou z nejslavnějších a nejznámějších hereček 40. let. Narodila se 28. 1. 1910 v Mladé Boleslavi. Byla nejmladší ze čtyř dětí manželů Mandlových a po třech chlapcích jediná dcera. Otec, který si dceru velmi přál, jí zařídil v rodině zvláštní postavení. Všichni jí museli vykat a vzbuzovat v ní dojem, že je výjimečná. Otec jí dával hodiny klavíru a i jinak se staral o její vzdělání. Když bylo Adině 8 let, otec náhle zemřel. Matka zrušila všechna její privilegia a vedla ji k domácím pracem.
     Ve škole se učila dobře, ale s chováním měla problémy. Už v 16 letech si našla milence a chodila s ním po nočních podnicích a barech. Na malém městě to nebylo přípustné, proto jí matčin nový přítel, kterého Adina nesnášela, zaplatil pobyt ve francouzském penzionátě. Po dvou letech ale byla vyloučena za špatné chování.
     Po návratu se vydala do Prahy, kde se živila jako manekýnka a malou rolí ve filmu Děvčátko, neříkej ne! se dostala k filmu. Později se seznámila s Hugo Haasem, s nímž nějakou dobu žila a natočila asi osm filmů (Život je pes, Mravnost nade vše). V roce 1937 se ve zlém rozešli a Adina hrála ještě v několika dodnes oblíbených filmech (Kristián, Noční motýl).
     V roce 1943 se vdala za malíře Zdeňka Tůmu. Vydrželi spolu jen krátce. Po rozvodu spáchal Tůma sebevraždu.
     Po válce byla Adina vyslýchána a vězněna pro styky s Němci. Aby unikla pronásledování, vdala se roku 1947 za pilota Josefa Kočvárka a po získání britského občanství žila v Londýně, kde se snažila navázat na svou předchozí filmovou kariéru. Kvůli problémům s angličtinou se příliš neprosadila. Po rozchodu s Kočvárkem si roku 1949 vzala Geoffreye. Manželství vydrželo jen dva roky. Roku 1950 onemocněla tuberkulozou a léčila se ve Švýcarsku. V roce 1954 si vzala modního návrháře Bena Peersona. Dělala u něho manekýnku. Později se odstěhovali na Maltu a navštěvovali Československo. Ač homosexuál, byl Ben jediným mužem, kterého Adina skutečně milovala. Ostatní jen zneužívala a pohrdala jimi.
     Po jeho smrti v roce 1991 se vrátila do Čech. Zemřela 16. 6. 1991. Nechala se pohřbít v nejprostším rubáši s polorozvitou růží.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: volny.cz

'Životopis autora Mandlová Adina'
Dnes je 29.03.2024
Před 109 lety se narodil(a) Marysko Karel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno