Suchý Jiří - Životopis

Jiří Suchý je český divadelník, textař, básník, spisovatel, skladatel, hudebník, grafik, výtvarník a sběratel. Spoluzakladatel Divadla Na zábradlí a Semaforu, bratr Ondřeje Suchého.

Spolupracoval s Miroslavem Horníčkem, Ivanem Vyskočilem, později vytvořil autorskou dvojici s Jiřím Šlitrem. Po Šlitrově smrti se jeho hlavním divadelním partnerem stala Jitka Molavcová.

Jiří Suchý se narodil v roce 1931 a až do roku 1936 žil v Klatovech, od roku 1936 žije v Praze. Ve filmu se poprvé objevil již v roce 1944, kdy jako kompars hrál jednoho z vystupujících z tramvaje ve filmu Sobota.

V roce 1947 začal pracovat jako grafik v reklamních ateliérech Propagační tvorba, kde se seznámil s Viktorem Sodomou. Ten spolu se svou manželkou Vlastou hrál pro své kolegy písně převzaté ze západního rozhlasu (např. Johnny Ray, Elvis Presley), někdy se soukromě scházeli i v závodním klubu Reduta na pražské Národní třídě. Jiří Suchý spolu s ním vymýšlel první privátní rozhlasové programy.

V letech 1952-1954 byl Suchý na vojně ve Slaném, kde zakresloval mapy a při tom poslouchal Mnichovský rozhlas a psal texty na odposlechnuté melodie (dochovaný text Potkala ryba papouška později nazpívala Ljuba Hermanová).

Poté se Jiří Suchý věnoval především divadlu, nejprve působil v Redutě, poté spoluzaložil Divadlo Na zábradlí. V roce 1959 založil spolu s J. Šlitrem divadlo Semafor, kde působí dodnes. Toto divadlo se stalo značně populární, což vedlo k řadě problémů, které vyvrcholily po Suchého podpisu 2000 slov, který později odmítl odvolat. Po roce 1989 se stal opět ředitelem Semaforu.

Z archivních dokumentů Ministerstva vnitra plyne, že Suchý byl v letech 1987 až 1989 důvěrníkem StB. Podle nálezu Ústavního soudu nelze dokázat, že lidé z kategorie „důverník“ spolupracovali s komunistickou tajnou policií vědomě. Detaily o Suchého stycích s StB obsahoval jeho spis, ten byl však koncem roku 1989 skartován, sám Jiří Suchý důvody svého vedení v seznamech objasnil v knize Inventura v roce 2000.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau, ota61, pan.Kchiu

'Životopis autora Suchý Jiří'
Dnes je 28.03.2024
Den 20. výročí úmrtí Merle Robert
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno