Castro Fidel - Životopis

Fidel Alejandro Castro Ruz  je bývalý kubánský prezident a revolucionář. Vládl od roku 1959, kdy byl pod jeho vedením svržen generál Fulgencio Batista, až do roku 2006, kdy těžce onemocněl a jeho funkce převzal jeho bratr Raúl Castro.
Castrova vláda se zapsala do dějin země výstavbou socialismu, rozvojem zemědělství, cenzurou tisku, integrací do RVHP, porušováním lidských práv, zadržování velkého počtu politických vězňů či nedostatkem řešení chudoby většiny obyvatelstva na přelomu 20. a 21. století.
Castrův oficiální titul zněl Comandante en Jefe, Primer Secretario del Partido y Presidente de los Consejos de Estado y de Ministros de la República de Cuba, tj. Vrchní velitel (ozbrojených sil), první tajemník strany a předseda státní rady a rady ministrů Kubánské republiky. Titul předseda státní rady nahradil titul prezidenta v nové kubánské ústavě v roce 1976. Proto byl Castro, který se stal hlavou státu po Osvaldu Dorticósovi Torradovi (1919-1983, prezidentem 1959-1976) někdy zkráceně nazýván také prezidentem. V tisku býval označován jako Comandante en Jefe - Velitel nebo Líder Máximo. Kubánci Castra většinou označují jeho osobním jménem Fidel nebo slovem El Caballo - Kůň.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Castro Fidel'
Dnes je 20.04.2024
Před 99 lety se narodil(a) Procházka Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno