Aksjonov Vasilij - Životopis

Vasilij Pavlovič Aksjonov patří mezi ruské spisovatele, žijící od 80. let v exilu v USA.

Vasilij P. Aksjonov je synem spisovatelky Jevgenije S. Ginzburgové, která žila několik let ve vyhnanství a v Magadami tam s ní žil nějakou dobu i její syn. Aksjonovův otec, stranický funkcionář, byl také odvezen do gulagu.

Aksjonov vystudoval medicínu v Leningradě, kde provozoval svou praxi. Do roku 1960 poté v Moskvě. Roku 1959 zahájil vlastní literární činnost v časopise Junosť, kde otiskl svou první větší prózu Kolegi. Na sjezdy Sovětských spisovatelů byl delegován od roku 1965, roku 1971 pouze s hlasem poradním. V roce 1979 byl jako hlavní vydavatel almanachu Metropol napadán, sám vystoupil ze Svazu spisovatelů a 22. 7. 1980 byl donucen k vycestování. Usadil se v USA, žije ve Washingtonu.
 V Moskvě ve věku 77 let zemřel ruský spisovatel Vasilij Aksjonov. Ruský premiér Vladimir Putin označil Aksjonovovo úmrtí za enormní a nenahraditelnou ztrátu pro ruskou literaturu.
   Aksjonov se narodil v r. 1932 jako syn sovětského funkcionáře v Kazani. Budoucí spisovatel byl zprvu činný jako lékař, v šedesátých letech uveřejnil satirické povídky a romány (Lístek procviknutý hvězdami, 1961), které našly velký ohlas u mládeže.
   Za pozdní uznání jeho činnosti lze označit udělení Brokerovy ceny v r. 2004 za historický román Voltariáni a voltariánky – o Voltairovi a Kateřině Veliké.
   Hlavní Aksjonovova díla byla v Rusku v r. 2004 nákladně zfilmována pro několikadílný televizní seriál.

Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: spisovatelé.cz + obrys-kmen

'Životopis autora Aksjonov Vasilij'
Dnes je 28.03.2024
Před 83 lety se narodil(a) Masson Jeffery Moussaieff
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno