Krleža Miroslav - Životopis

Miroslav Krleža (7. července 1893 Záhřeb – 29. prosince 1981, tamtéž) byl významný chorvatský spisovatel, básník, publicista a encyklopedista.
Politicky patřil k levicové generaci chorvatských autorů, která se vyslovovala ostře proti tehdejšímu Rakousko-Uhersku, na což také doplatil - před koncem války byl degradován za své postoje. Aktivně se podílel na společenském životě v Jugoslávii, a to jak královské, tak socialistické. V meziválečném období byl členem KSJ, odkud byl ale vyloučen za své neortodoxní postoje, neboť odmítal koncepci umění, která se soustředila na socialistický realismus. Přispěl významně k vydávání časopisů Plamen (1919), Književna republika (1923-1927), Danas (1934) a Pečat (1939-1940). Po druhé světové válce působil v záhřebském institutu lexikografie, kde se věnoval encyklopedické tvorbě.
Krležu proslavila mnohá díla; jak romány (Návrat Filipa Latinovicze, Banket v Blitánii, Na pokraji rozumu, Prapory), tak i rozsáhlé básnické sbírky, nebo i dramata, či knihy povídek.
 
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Krleža Miroslav'
Dnes je 24.04.2024
Před 84 lety se narodil(a) Graftonová Sue
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno