Očadlík Mirko - Životopis

 byl český hudební vědec, kritik a pedagog. Jeho první manželka, Věra roz. Balejová, původně právnička, se zabývala překlady klasických ruských autorů. Jeho druhá manželka Anna Hostomská byla známá hudební redaktorka a spisovatelka.
Po studiu hry na klavír a hudební teorie ve Vídni, kde v mládí žil, studoval muzikologii, estetiku a historii na UK v Praze (disertační prace : Smetanova Libuše). Pracoval v rozhlase v letech 1928-1950: jako tajemník hudebního oddělení, vedoucí hudebního vysílání, referent gramoarchivu a studijního oddělení, od roku 1945 jako programový ředitel. Autor mnoha článků, statí a knih o klasické hudbě (zejména Bedřich Smetana), ale také o hudební moderně. Podílel se na popularizačních pořadech s hudební tematikou (např. Polka jede a Vzpoura gramofonových desek).
Byl vedoucím teoretické katedry na AMU (1951) a vedoucím katedry hudební vědy na filosofické fakultě UK (1952-1959), kde také zastával v letech 1954-1958 místo děkana; členem řady vědeckých ústavů a v roce 1957 také předsedou Divadelního ústavu.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Očadlík Mirko'
Dnes je 19.04.2024
Před 157 lety se narodil(a) Payró Roberto
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno