Ryvola Miki - Životopis

Trampská přezdívka Miki
Bratr Wabiho Ryvoly, další z výrazných symbolů české trampské písně 60. a 70. let.
Zakladatel legendární kapely Hoboes, T. O. Zlatý klíč, základny Fort Hazard a tzv. "moderní poválečné trampské písně". Jeho písně se v oblasti trampské hudební tvorby staly něčím, čemu se říká evergreen, tedy "stále zelené".

Biografie: Po absolvování ZŠ studoval od čtrnácti let výtvarnou školu v Bechyni. K trampovaní se dostal o rok dříve, když byli na výletě u Berounky a z lesa vylezli čtyři trempíci, kteří hráli u ohně až do rána. Od té chvíle chtěl být Miki jako oni, tramp se vším, co k tomu patří.
Osada Zlatý klíč vznikla 20. února 1956 ve čtyři odpoledne, když Miki a Jindra Pitra (zvaný Pedrák) leželi v pokoji, kde je Wabi pořád okřikoval, a špitali si, až z toho vznikl Zlatý klíč. V roce 1967 se jim podařilo upravit pohraniční statek a z něj se stala základna Fort Hazard na kterou se T. O. Zlatý klíč dodnes sjíždějí o víkendech.
V roce 1961 napsal svou první písničku POSLEDNÍ MÍLE.
V roce 1965 patnáctičlenný sbor T. O. Zlatý klíč vyhrává I. soutěžní večer trampských písní v Lucerně a téhož roku vzniká oficiálně kapela HOBOES v obsazení: Mirko "Miki" Ryvola, Jiří "Wabi" Ryvola, Jindřich "Pedro" Pitra, Hanka "Bandita" Homolková a Míra Navara.

Když se poprvé zúčastnili Porty v roce ´68, hráli ve složení: Wabi a Miki Ryvolové, Míra Navara a Pedrák, a obsadili 3. misto. Zajímavostí byla Pedrákova hra na kytaru. Používal přeladěnou španělku místo basy, za což dostal svého času mnohá ocenění. ;o)

S bratrem Wabim publikovali v mnoha trampských časopisech (samizdaty i oficiální) namátkou: Camp, Trail, Mladý svět (vedli rubriku Táborový oheň), Krásy domova, Dým, Portýr, Toulavec, Jižní stezka, Country styl, Puchejř atd.
Jejich písně vyšly v mnoha samizdatových zpěvnících (nyní již i oficiálních) namátkou (Hobousárny, Putynka, Detonace, Písničky zadarmo, atd. + spousta neznámých osadních tisků) a na mnoha deskách (první deska SP Hobeos vyšla již v roce 1970).
Mikiho songy jsou na rozdíl od písní jeho bráchy Wabiho jaksi muzikálně lyričtější a tématicky metafyzičtější, s výrazným podílem lehce intelektuálního humoru.
Miki je rovněž autorem zajímavě napsaných knih Tom Kečup a pes Vorčestr, Potlach, Kniha přítel člověka, Trampské anekdoty atd.
Miki žije střídavě na Kladně a na Fort Hazardu a věnuje se keramice (výstavy v Českých Budějovicích, Lokti, na zámku Kozel atd. )

Více podrobností včetně textů Mikiho písní naleznete na stránkách kamaráda Boka věnovaných Wabimu a Mikimu Ryvolovým.

Trampské písně: (nejznámější)
Bál v lapáku, Bedna vod whisky, Bodláky ve vlasech, Cesta na Island, Jarní kurýr, Mrtvej vlak, Poslední míle, Smutná bedla jedlá, Ze všech chlapů nejšťastnější chlap, Země tří sluncí, ...

Vytvořil: janajau
Upravil: ota61

'Životopis autora Ryvola Miki'
Dnes je 20.04.2024
Před 74 lety se narodil(a) Junek Václav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno