Sartre Jean Paul - Životopis

byl francouzský romanopisec, dramatik a esejista. Nobelovu cenu za literaturu v roce 1964 odmítl převzít.
Jean-Paul Sartre se narodil v Paříži, kde vyrůstal v měšťanském prostředí intelektuálů. Ve dvou letech mu zemřel otec. Chodil na lyceum Jindřicha IV. , kde se seznámil s Paulem Nizanem.
V letech 1922–1924 byl v přípravné třídě (classe préparatoire) na lyceu Louis-le-Grand. Později byl přijat na École normale supérieure, kde se seznámil s Raymondem Aronem. Studium ukončil roku 1929 jako nejlepší z celé filosofické třídy, poté učil na několika gymnáziích ve Francii.
V letech 1933–1934 absolvoval pobyt na Francouzském institutu v Berlíně, kde se seznámil s fenomenologickou filozofií. Ovlivnili ho především Hegel, Soren Kierkegaard, Karel Marx, Friedrich Nietzsche, Edmund Husserl, a René Descartes, dalším impulsem k jeho tvorbě byli francouzští moralisté (filozofický směr).
V průběhu druhé světové války byl jako francouzský voják v Alsasku zajat a internován, po návratu do Paříže roku 1941 se spolupracoval s hnutím odporu. Od roku 1945 působil jako spisovatel na volné noze. Po válce se jeho politické postoje přibližovaly komunistické straně, jejím členem se však nikdy nestal. Jeho vztah ke KS poněkud ochladl v roce 1956 po sovětské intervenci v Maďarsku. Před sovětským komunismem vždy upřednostňoval spíše různé alternativní verze komunismu, např. Titův v Jugoslávii, Castrův na Kubě a Maův v Číně. Od šedesátých let kritizuje komunismus zleva a stává se protektorem anarchistických, ultralevicových proudů.
Sartre hodně cestoval, navštívil mj. USA, SSSR, Čínu, Egypt a Kubu. Přednášel také v Praze (1962, 1968).
Ve svých politických vystoupeních se angažoval prakticky ve všech tehdejších problémech (např. nezávislost Alžírska, emancipace bývalých kolonií, válka ve Vietnamu a samozřejmě též ve studentských hnutí v r. 1968).
Sartre se nikdy neoženil, ale celoživotní družkou mu byla Simone de Beauvoir. Jednu ze svých milenek, Arlette El Kaim (nar. 1937), původem Egypťanku židovského původu adoptoval roku 1965 jako dceru.
Sartre, respektive jeho parodované alter-ego Jean-Sol Partre, se objevuje v románu Borise Viana Pěna dní.
Na samém závěru života Sartre relativizoval některé své dřívější postoje, zvláště v otázkách humanismu a náboženství. Přiznal svou fascinaci judaismem, jeho mesianistickým, utopistickým potenciálem, jeho eschatologií a také jeho teologií. „Bez Židů by filosofie dějin nebyla stejná. “ (L’Espoir maintenant, rozhovor s Bennym Lévym)
 
Vytvořil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Sartre Jean Paul'
Dnes je 20.04.2024
Před 99 lety se narodil(a) Procházka Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno