Strugackij Arkadij Natanovič - Životopis

Arkadij Natanovič, *28. 8. 1925 – †12. 10. 1991, a Boris Natanovič, *15. 4. 1933, ruští prozaici, autoři vědeckofantastických próz, bratři. Své prózy píší společně, opírají se o vědecké poznatky a filozofické teorie. Česky Planeta nachových mračen, Ničivá vlna, Je těžké být bohem, Hotel U mrtvého alpinisty, Piknik u cesty, Les, Pondělí začíná v sobotu, Dravci mého století, Obydlený ostrov.
 narodil se v městě Batumi. Později žil v Sankt Petěrsburgu (bývalý Leningrad). Jeho otec byl expert na umění a jeho matka učitelka.
 Od roku 1955 se začíná systematicky věnovat literární kariéře. Ovšem už v armádě psal krátké příběhy a překládal cizí autory. Poprvé byla jeho práce publikovaná v roce 1956 (román "Bikini Ashes", v spoluautorství s L. S. Petrovem). Potom se začal věnovat science fiction literatuře. Téměř všechna jeho práce byla psaná ve spolupráci s jeho bratrem, Borisem Natanovičem Strugackým. Publikovat začali v roce 1957 (1958? ), napsali první knihy ("From the Outside", "Spontaneous Reflex" a několik dalších), brzy poté, v roce 1959, vydali svůj první velký román "Planeta nachových mračen" (Strana bagrovych tuč). Úhrnem bylo vydáno 25 románů, nepočítáme-li povídky, zápisy, hry a eseje. První kompletní sbírka děl bratrů Strugackých byla vydána Moskevským nakladatelstvím "Text" začátkem devadesátých let.
   A. N. Strugackij byl také editorem několika sci-fi sbírek sovětské a cizí produkce ("On June the 31-th", "Science Fiction , issue 2", 1965). Editoval a psal také nějaké sci-fi knihy s jinými autory, jako "Crew of Mekong" s E. Voykunovskym a I. Lukodjanovem, "Steps into the Unknow" s S. Gansovkym, nějaké sci-fi sbírky povídek z časopisů "The World of adventures". A. N. Strugackij překládal také japonské a americké autory science fiction do ruštiny (např. K. Abe, A. Norton, I. Asimov, H. Klement a další), pracoval také na literatuře japonského středověku ("Legend about Esitsune", "Peony lantern", atd. ). Spolu se svým bratrem psali scénáře k mnoha vědeckofantastickým filmům - "Stalker" (režisér A. Tarkovsky), " A Case with a Murder" (režisér G. Kromanov), "Days of Eclipse" (režisér A. Sokurov), "Hard to be God" (režisér Petr Fleischmann (Německo)).
   Několikrát byl zvolen na různé posty spisovatelů sci-fi.
Vytvořil: ota61
Upravil: janajau
Zdroj: Cojeco, vaše encyklopedie

'Životopis autora Strugackij Arkadij Natanovič'
Dnes je 19.04.2024
Před 129 lety se narodil(a) Fibich Karel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno