Ohnisko Milan - Životopis

Milan Ohnisko je český básník a redaktor. Předčasně opustil gymnázium i Střední knihovnickou školu. Vystřídal řadu manuálních profesí, provozoval vlastní nakladatelství a knihkupectví. Nyní se živí jako redaktor na volné noze.
Ohniskova poezie je kombinací techniky naivismu, která používá hru se slovy k vytváření vysoce racionálních point, a neodekadentního smyslu pro tragično a donkichotství outsidera bojujícího s lhostejným, nepřátelským světem. Využívá a kombinuje naivitu, humor, ironii a absurditu.

Juvenilní básně publikoval v samizdatových a exilových tiskovinách, jako byly Vokno, edice Petlice či Listy. Je zastoupen např. v antologii La poésie tchèque moderne ( Paříž 1990), v básnickém almanachu Lepě svihlí tlové (Brno 2002), v Antologii nové české literatury (Praha 2004). Jeho básně vyšly také německy a polsky. Vyšly mu básnické sbírky Obejmi démona! (Brno 2001); Vepřo knedlo zlo aneb Uršulinovi dnové (Brno 2003); Milancolia (Petrov, Brno 2005) a společná sbírka Býkárna s M. Šandou a I. Wernischem.
Vytvořil: elfos
Upravil: janajau
Zdroj: Česká wikipedie + flora-ol.cz

'Životopis autora Ohnisko Milan'
Dnes je 18.04.2024
Před 36 lety se narodil(a) Bohabojová Eva
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno