Byron George Gordon - Životopis

Anglický spisovatel, tvůrce romantické poezie George Gordon Byron se narodil v roce 1788, nesl šlechtický titul lord. Pocházel ze starých šlechtických rodů pověstných skandály. Otec brzy opustil jeho matku a poté zemřel. Zanechal rodině pouze dluhy. Baronova matka trpěla hysterií, často se u ní střídaly nálady. Její syn k ní ale nikdy nebyl lhostejný.

Byron od narození kulhal, měl však dobrou fyzickou kondici. Byl tvrdohlavý, neústupný a měl obdivuhodnou vůli. V deseti letech se sta hlavou rodu Byronů, a to po smrti strýce z otcovy strany. Jeho novým domovem se stalo panství Newstead, kam se odstěhoval s matkou.

Po dobu léčení jeho postižené nohy se o něj starala vychovatelka, která mu jeho život značně traumatizovala. Díky tomu se u něj později vyskytla promiskuita a sexuální výstřednosti. Jako patnáctiletý se zamiloval do Mary Ann Chaworthové ze sousedství. Ona ho však odmítala a to ho hluboce ranilo. Sblížil se s nevlastní sestrou Augustou, kterou velmi miloval a to tak, že se jí v roce 1814 narodila jeho dcera.

Byron měl hodně přátel ze studií v Cambridgi, se kterými se vydal dvouletou cestu Portugalskem, Španělskem, Maltou, Albánií a Řeckem. Z těchto cest si přivezl náměty ke svým lyricko-epickým povídkám.

V roce 1815 se znovu oženil a zplodil druhou dceru , manželství nevydrželo. Protože jeho rozvod byl skandální a jeho politické názory vyvolaly odpor, musel opustit Anglii. Jeho cesta vedla do Belgie a poté do Švýcarska. Tam ho velmi uchvátila příroda. Seznámil se zde s P. B. Shelleym a jeho ženou Mary. Přátelství s ním ho velmi ovlivnilo a to jak lidsky, tak myšlenkově.

Odstěhoval se do Itálie. Tato země ho opět inspirovala k jeho tvorbě. Během let 1816-19 pobýval v Benátkách. Svůj pobyt však často měnil. V té době se zamiloval do mladé šlechtičny Terezy Guiccoli, která kvůli Byronovi opustila manžela. Její rodina podporovala protirakouské povstání. Byron jim finančně vypomáhal a ukrýval vzbouřence.

Osud mu připravil nemilé překvapení, umírá mu dcera Allegro, která vyrůstala v Itálii a poté tragicky zemřel přítel Shelley. Jeho smrt ho velmi ranila. Byron odcestoval do Řecka, kde chtěl zemřít jako hrdina v protitureckém povstání. Smrt mu ale přivodila s největší pravděpodobností revmatická horečka.

Zatímco Anglie Barona neuznávala, v Řecku byl významnou osobností a umělcem. Jeho povídky ovlivnily slovanský romantizmus. Uznával ho např. Charles Baudelaire.
Vytvořil: Kaylee
Upravil: janajau
Zdroj: www.spisovatele.cz

'Životopis autora Byron George Gordon'
Dnes je 18.04.2024
Před 111 lety se narodil(a) Steinberg Werner
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno