Rimbaud Arthur - Životopis

Celým jménem Jean-Nicolas Arthur Rimbaud, francouzský prokletý básník a dobrodruh. Byl výborným studentem a verše začal psát velmi brzy. Během studia se seznámil s dílem Baudelaira a tvorbou parnasistů (snažili se o dokonalost verše), která ho velmi ovlivnila. Mezi pařížské básníky jej přivedl jeho přítel Paul Verlaine, se kterým se toulal po Evropě a vedli spolu bohémský život. Jejich vzájemný vztah byl ukončen po jisté neshodě na belgických hranicích, kdy Verlain Rimbauda postřelil. Rimbaud začal studovat jazyky a sám se pak vydal na další cesty po Evropě, Africe a Asii. Živil se nejrůznějšími způsoby: obchodoval s kožešinami, kávou, slonovinou, se zlatem, dokonce i se zbraněmi. Do vlasti se vrátil již těžce nemocen a brzy zemřel na rakovinu.
Rimbaud v poezii změnil strukturu a metodu. Jeho poezie stojí na subjektivních prožitcích, především pocitu rozporu mezi umělcem a společností. Pro jeho básně je typická bohatá fantazie, odpor k měšťákům a náboženství a obdiv k revoluci. Básně byly zaměřeny na iluzornost pravd uznávaných společností a její všednost, útočily na povrchnosti a  zbabělosti. Jeho dílo ovlivnilo symbolisty a surrealisty.   
Napsal např. :
Projekt komunistické ústavy (1871), Sezóna v pekle (1873), Relikvier (1891), Opilý koráb (1871), Iluminace (1886), Spáč v úvalu, Cestou bez konce.

Literární dílo Arthura Rimbauda vznikalo v letech, kdy mu bylo mezi 15 - 19 lety, ve známost vešlo až v osmdesátých letech a od prvního souborného vydání v roce 1895 ovlivňovalo moderní poezii 20. století.
Vytvořil: Jacob
Upravil: sKrCZeCh
Zdroj: www.spisovatele.cz

'Životopis autora Rimbaud Arthur'
Dnes je 20.04.2024
Před 61 lety se narodil(a) Tratnik Suzana
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno