Morgan Richard K. - Životopis

Britský autor science fiction, narozen 24. 9. 1965 v Londýně. Jeho druhé křesní jméno je tajemstvím, protože ho nemá rád a zkratku považuje za mnohem přijatelnější. Vyrůstal v poklidné venkovské atmosféře východní Anglie, vystudoval politickou historii, v následujících letech vyučoval během cest po zahraničí - Španělsku, Turecku, Skotsku - angličtinu, aby se nakonec vrátil zpět do Londýna. Mezi jeho oblíbené činnosti patří sledování filmů, četba, cestování, lezení po skalách a umělých stěnách či potápění s akvalungem. Od roku 2002 již nevyučuje, v současnosti je spisovatelem z povolání a žije ve skotském Glasgow. Svou tvorbu sám označuje za „noir budoucnosti" se silným politickým podtextem.
    Proslavil se akční, detailně propracovanou a po všech stránkách strhující trilogií ze světa 25. století (Altered Carbon, 2002; Broken Angels, 2003; Woken Furies, 2005), kdy lidstvo dosáhlo nesmrtelnosti a klíčem k ní se stala korová báze zasazená do mozkového centra. Po smrti nositele v sobě uchovává komplexní obraz osobnosti člověka. Tato individualita může být poté „nahrána" do klonovaného člověka. Ve zkratce to znamená věčný život, jenž může ohrozit pouze poškození samotného zdroje osobnostních informací. A v tomto světě se pohybuje Takeshi Kovacs, speciálně vytrénovaný voják využívaný jako posel k různorodým úkolům v rozmanitém prostředí lidstvem kolonizovaných planet, jichž lidstvo dosáhlo během dlouho trvající expanze.
    Samostatný román Market Forces (2004) je děsivě realistickým thrillerem z blízké budoucnosti roku 2049.
    Richard Morgan dnes patří ke špičce moderní science fiction a k autorům jako jsou Alastair Reynolds či Peter F. Hamilton, tedy k britské nové vlně talentovaných tvůrců, kteří dnes udávají tón nejen doma, ale i ve světě.
Vytvořil: Zdenka
Upravil: janajau
Zdroj: Daemon.cz

'Životopis autora Morgan Richard K.'
Dnes je 18.04.2024
Den 22. výročí úmrtí Heyerdahl Thor
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno