Singer Isaac Bashevis - Životopis

Isaac Bashevis Singer (21. listopadu 1902, Leoncin v Polsku - 24. července 1991 Miami, USA) byl židovský spisovatel polského původu, nositel Nobelovy ceny za literaturu (1978).
Singer se narodil se jménem Icek-Hersz Zynger jako syn chasidského rabína. Jeho matka Batšeba byla také dcerou rabína; z jejího jména později Singer odvodil svůj přídomek Bashevis (syn Batšeby). Jeho starší bratr Israel Joshua Singer byl také spisovatel a byl prvním kdo jej výrazně ovlivnil v literární tvorbě.
V roce 1935, v době rostoucího antisemitismu v Evropě, Singer emigroval do Spojených států amerických, když odjel z Varšavy vlakem přes Německo do Cherbourgu, odkud odplul lodí přes Atlantský oceán. V Polsku zanechal svou ženu Ráchel a syna Izraela, který odešel do Moskvy a později do Palestiny. Singer se usadil v New Yorku, kde se začal živit jako novinář v jidiš novinách Forvets. V roce 1940 se oženil s Almou Haimann, která předtím emigrovala z Německa. V roce 1943 získal občanství USA.
Singer tvořil téměř výhradně v jidiš; napsal řadu novel, knih pro děti, esejů a článků. Nejznámější jsou jeho povídkové knihy, z nichž řada vyšla v češtině. V jeho románech i povídkách se ukazuje těžký život židovského národa, jak v Polsku tak i po válce. V Polsku musejí bojovat s antisemitismem, po válce pak bojují s dědictvím šoa. Některé jeho povídky jsou plné židovské mytologie - především pak sbírka Korunka z peří, která je považována za vrchol jeho povídkářského umění. Další jeho velké téma je láska, často osudová a nepochopitelná. Jeho hlavní hrdinové jsou často na okraji společnosti, někdy to jsou odpadlíci nebo rebelové.
V češtině zatím vyšel jeden jeho životopis - knížka Singer - Krajiny paměti polské autorky Agaty Tuszyňské.
Povídky:

Korunka z peří
Světnice, kde otec soudil
Vášně
Staré lásky
Spinoza z Trhové ulice
Další příběhy z otcovy světnice
Obraz a jiné povídky
Krátké pondělí (česky nevyšlo)
Metuzalémova smrt (ARGO 2009)
Stará láska a jiné povídky

Romány a novely:

Hlupáci z Chelmu a jejich dějiny
Rabín a čarodějnice
Král polí
Rodina Moskatova
Dědictví
Panství
Láska a vyhnanství (autobiografická knížka)
Kajícník
Certifikát
Stíny nad Hudsonem
Kejklíř z Lublinu
Otrok
Šoša
Mešuge
Satan v Goraji
Vyvrhel
Nepřátelé: Příběh lásky
Vytvořil: ota61
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Singer Isaac Bashevis'
Dnes je 19.04.2024
Před 103 lety se narodil(a) Klánský Mojmír
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno