Forman Miloš - Životopis

 Miloš Forman se narodil 18. 2. 1932 v Čáslavi. Rodiče zahynuli v koncentračním táboře, on sám vyrůstal v domově mládeže a iternátní škole pro oběti 2. světové války v Poděbradech, kde se setkal např. s Ivanem Passerem, či s budoucím polským režisérem Jerzym Skolimowským. Nepřijali ho na studium DAMU, proto odešel na FAMU studovat obor scénáristika a dramaturgie. Ve filmu STŘÍBRNÝ VÍTR si zahrál vedlejší roli vojáka, před ukončením studia spolupracoval s Martinem Fričem na veselohře NECHTE TO NA MNĚ (1955). Po absolutoriu krátce pracoval pro televizi, spolupodílel se na scénáři filmu ŠTĚŇATA (1957) a na režii filmu Alfréda Radoka DĚDEČEK AUTOMOBIL (1957)l, ve kterém hrál i vedlejší roli. S tímto režérem spolupracoval na prvních programech Laterny Magiky.

Samostatně režíroval až v roce 1963 svůj debut, který se uvádí pod souhrnným názvem Konkurs, a tvoří jej dvě povídky: „Konkurs“ a „Kdyby ty muziky nebyly“. Prvním celovečerním filmem je pak ČERNÝ PETR (1963), jenž získal mnohá zahraniční ocenění. Následoval snímek LÁSKY JEDNÉ PLAVOVLÁSKY (1965) o nezodpovědných slibech nezodpovědné mládeže a prvních životních prohrách. Roku 1967 vznikl jeho snad nejznámější český film HOŘÍ MÁ PANENKO (anglicky Firemen's Ball - Hasičský ples), kde jsou na půdorysu hasičského bálu zpodobeny nešvary české společnosti.

Po srpnu roku 1968 odchází Forman do USA. Zde na sebe poprvé upozorní komedií s Tinou Turner a Kathy Bates v hlavních rolích TAKING OFF (Odcházím). Za něj získal ocenění britské akademie BAFTA za nejlepší režii a cenu MFF v Cannes za nejlepší film. Následoval dokument VIDĚNO OSMI z roku 1973 pojednávající o olympijských hrách v Mnichově. V roce 1975 přichází Formanův asi nejlepší snímek PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM. Film o americkém trestanci (Jack Nicholson), který se chce vyhnout vězení, a proto předstírá šílence, mu vynesl Oscara za nejlepší režii. Dále film získal Oscary za nejlepší film, hlavního herce, hlavní herečku a scénář a dalších pět nominací. Přelet získal i 4 Zlaté glóby a Forman dostal Cenu amerických kritiků za nejlepší režii i Cenu L. A: Director Guild Award, udělovanou nejlepším světovým režisérům. Přidal i Cenu britské filmové akademie.

V roce 1979 natočil muzikál VLASY (Hair), kultovní, nicméně trochu nedoceněné dílo. Za film RAGTIME o rasové nenávisti z roku 1981 si vysloužil nominaci na Zlatý Globus. V roce 1985 přišel se snímkem AMADEUS pojednávajícím o dvorním skladateli Vídeňského dvora Salierim, který se snaží všemi možnými zbůsoby zničit nováčka Amadea Mozarta. Film, který získal 13 nominací na Oscara, z nichž 8 bylo proměněno ve zlatou sošku, mu přinesl druhého Oscara za režii. Forman si za režii odnesl ještě Zlatý Globus, Cenu britské i francouzské filmové akademie a již podruhé L. A. Director Guild Award. O rok později natočil VALMONTA, což je podle kritiky jediný vysloveně špatný Formanův film. Po tomto neúspěchu chtěl s filmováním skončit.

V roce 1996, však po sedmi letech přece jen přišel s novým filmem. Delší přestávka mu jistě prospěla k tomu, aby mohl natočit dobrý film. LID VS. LARRY FLINT je snímek o nekonečném boji pornomagnáta Larryho Flinta za svobodu projevu. Forman za něj získal další Zlatý Globus, na Oscara ale už nedosáhl a musel se spokojit s pouhou nominací. Vyhrál i hlavní cenu na MFF v Berlíně. V roce 1999 natočil drama MUŽ NA MĚSÍCI, s Jimem Carreym a Dannym de Vitem v hlavních rolích, které je vlastně biografií neúspěšného amerického komika Andyho Kaufmana. Za něj si odnesl již druhou cenu z MFF v Berlíně. V roce 2001 si po dlouhé době vyzkoušel úlohu herce. Vytvořil roli v romantické komedii RABÍN, KNĚZ A KRÁSNÁ BLONDÝNKA. Od října 2003 začíná Forman natáčet historické drama EMBERS s Klausem Mariem Brandeurem a Winonou Ryder v hlavních rolích.

Miloš Forman je potřetí ženatý. Jeho první manželkou (1958–1962) byla Jana Brejchová. Má celkem čtyři syny, dvojčata Matěje a Petra se zpěvačkou Věrou Křesadlovou, narozené roku 1968. Z posledního manželství s Martinou Zbořilovou (svatba 1999) má Andrewa a Jamese. Ač Miloš Forman není rodilý Američan a ve Spojených státech začal tvořit až téměř ve čtyřiceti letech, patří jistě mezi nejlepší americké tvůrce novodobé historie, jehož osamocení rebelové bojující za své názory dokáží oslovit snad každého diváka.  
Vytvořil: quetzal
Upravil: janajau
Zdroj: csfd.cz

'Životopis autora Forman Miloš'
Dnes je 19.04.2024
Před 99 lety se narodil(a) Teissig Karel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno