Goscinny René - Životopis

René Goscinny byl francouzský spisovatel a scenárista kreslených seriálů s postavou Asterixe.

Jeho otec, inženýr v chemickém průmyslu, pocházel z Polska a matka z Ukrajiny. V roce 1928 rodina přesídlila za prací do Argentiny. Goscinny vystudoval francouzské lyceum v Buenos Aires, poté krátce pracoval v New Yorku.

Po návratu do Francie počátkem 50. let 20. století se plně věnoval literární tvorbě. Společně s ilustrátorem Jean-Jacques Sempé vytvořili postavu malého Mikuláše (Le petit Nicolas) jehož příběhy zaznamenaly značný úspěch. Goscinnyho však nejvíce proslavily kreslené příběhy s postavičkami Asterixe, Obelixe a dalších Galů jež kreslil Albert Uderzo. Tyto příběhy byly přeloženy do více než stovky jazyků a patří k nejčtenějším dílům francouzské literatury.

K dalším jeho kresleným seriálům, které vznikaly současně, patří Lucky Luke, Iznogoud a jiné. Goscinny byl také šéfredaktorem časopisu kreslených seriálů Pilote a založil společně s A. Uderzem a Dargaudem studio kresleného filmu Studios Idéfix. V něm vznikla řada animovaných filmů jako např. Asterix a Kleopatra, Daisy Town, Daltonovi na výletě aj. Za svůj přínos kinematografii obdržel Goscinny posmrtně filmové ocenění Césara.
Vytvořil: Zdenka
Upravil: pan.Kchiu

'Životopis autora Goscinny René'
Dnes je 20.04.2024
Před 82 lety se narodil(a) Paasilinna Arto
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno